Hakukoneoptimoinnin perusteet

Hakukoneoptimointi Google

Haluatko hakukoneoptimoinnin avulla kävijöitä kotisivuillesi? Omia internetsivuja tehtäessä tulee ottaa huomioon kuinka vierailijoita saadaan nettisivuille, sillä liikenne ei löydä verkkosivuille tyhjästä. Kotisivujen hakukoneystävällisyys on välttämätöntä, koska ilman kävijöitä hyvät nettisivut menevät hukkaan. Aiheeseen liittyen puhutaan yleensä termillä hakukoneoptimointi, johon viittaa myös lyhenne SEO eli Search Engine Optimization. Tässä artikkelissa käydään aiheeseen liittyvät perusasiat läpi ja saat konkreettisia vinkkejä, joilla pääset hakukoneoptimoinnissa vauhtiin ja vältät sudenkuopat.

Usein paras keino saada ilmaiseksi liikennettä nettisivuille ovat hakukoneet, joista tärkeimpänä Google. Joidenkin tutkimusten perusteella nettisivujen kävijöistä tulee keskimäärin yli 90% hakukoneiden kautta. Hakukoneoptimointi on tärkeää, sillä ihmiset käyttävät usein hakukonetta jopa tietäessään valmiiksi mille sivulle he haluavat mennä, koska tuntuu helpommalta kirjoittaa hakusana Googleen tarkan osoitteen sijasta.

Heti alkuun painotettakoon, että hakukoneoptimointi on koko sivuston elinkaaren ajan kestävä prosessi. Sivustoa voidaan yhdellä kertaa muuttaa hakukoneystävällisemmäksi, mutta hakukoneoptimoinnissa ei ole kyse mistään yksittäisestä tempusta, jolla sivusto saadaan näkymään hyvin Googlessa.

Hakukoneoptimointiin keskittyvä artikkeli on hyvä alustaa käymällä läpi miten Google asian näkee ja mitä se internet-sivuilta haluaa. Googlen oma bisnesmalli on sellainen, että se haluaa saada ihmiset käyttämään hakukonetta mahdollisimman paljon. Jotta ihmiset saadaan käyttämään hakukonetta tulee heille tarjota mahdollisimman hyviä hakutuloksia. Googlen tulee pystyä yhden tai muutaman hakusanan perusteella päättelemään, mitä hakija haluaa ja tarjota mahdollisimman relevantit vaihtoehdot kaikkien nettisivujen joukosta.

Jos Google ei onnistu tarjoamaan hyviä hakutuloksia ihmisten hakukoneiden käyttö vähenee. Tehtävä kuulostaa lähes mahdottomalta, mutta Googlesta on tullut vuosien varrella erinomainen sen hoitamisessa. Google voi hyödyntää aikaisempia kertoja kun samaa hakusanaa on käytetty ja tämän perusteella päätellä millaisia tuloksia hakukoneen käyttäjät haluavat nähdä.

Mitä hyvään hakukonenäkyvyyteen vaaditaan

Google järjestää hakutulokset mm. sisällön relevanttiuden, sivuston nopeuden ja toimivuuden sekä auktoriteetin perusteella. Google antaa ymmärtää, ettei sivuja tarvitse enää hakukoneoptimoida. Vaikka Google on oppinut valtavasti älykkäämmäksi vuosituhannen alusta, tulee sen kuitenkin ymmärtää, mitä sivut käsittelevät. Esimerkiksi jos sivuilla puhutaan vain stadilaisesta tukkalääkäristä ja fledan siistimisestä, ei Google todennäköisesti ymmärrä, että kyse on Helsingissä toimivasta parturista. Tästä syystä sivuilla on syytä lukea myös ”parturi” ja olla muuta aiheeseen liittyvää sisältöä.

Nettisivut voidaan jakaa niche eli tiettyyn aihealueeseen liittyviin sekä sekalaisiin sivustoihin. Niche-sivustoilla on paljon materiaalia, joka keskittyy tietyn aihealueen ympärille. Sekalaisten sivustojen aihealuetta on huomattavasti vaikeampi määritellä ja näissä sisältöä on useisiin eri aihealueisiin liittyen. Useimmat nettisivut mukaan lukien yritysten sivustot voidaan luokitella niche eli tietyn aihealueen ympärille liittyviksi asiantuntijasivuiksi. Huomionarvoista on, että Google näyttää hakutuloksissa kärjessä lähinnä niche-sivuja sekä auktoriteettisivuja. Tiettyyn nicheen eli aihepiiriin liittyvät sivut on huomattavasti helpompi saadaa näkyviin Googlessa pelkän sisällön avulla. Mikäli sivujen aihepiiri on monipuolisempi tarvitaan hyvään näkyvyyteen yleensä enemmän auktoriteettia.

Nettisivujen auktoriteettiin vaikuuttaa muun muassa sivuston ikä, liikenteen määrä sekä nettisivuille johtavat ulkopuoliset linkit. Google käy ahkerasti netin sivustoja läpi analysoiden niiden sisältöä. Mikäli netissä tulee usein vastaan linkkejä, jotka johtavat tietylle sivustolle nousee tämän sivuston auktoriteetti Googlen silmissä. Auktoriteettisivustoina voidaan esimerkkinä mainita netin suositut uutissivustot, kuten www.is.fi

Hakukoneoptimoinnin edellytyksenä on nopea hosting

Moni kotisivukone tarjoaa mahdollisuutta saada kotisivut nettiin ilmaiseksi. Google tunnistaa ilmaiset hostingit sekä domain-osoitteet. Sen lisäksi etteivät kotisivukoneet tarjoa ilmaisille sivuille hyviä hakukonenäkyvyyden lähtökohtia näillä sivuilla ei ole myöskään mitään uskottavuutta hakukoneiden silmissä. Ilmaisia sivuja ei tule hakutuloksissa vastaan juuri ikinä ja niiden hakukoneoptimointi on käytännössä mahdotonta. Google tarjoaa ilmaiseksi tehtyjä sivuja hakutuloksissa ainoastaan, jos hakusana on niin harvinainen ettei muutakaan näytettävää ole.

Google painottaa vahvasti sivuston nopeutta ja lyhyitä latausaikoja. Hakukoneystävällisen kotisivun edellytyksenä on hyvä kotisivukone sekä nopea hosting. Kotisivukone vaikuttaa merkittävästi valmiin sivuston keveyteen ja hostingin nopeudella on suora yhteys sivuston latausaikoihin. Kunnollinen hosting on asia, mistä ei kannata tinkiä. Jos hosting on hidas, ei nettisivua saa nopeaksi millään tempuilla. Kaikki webhotellin mainostavat nopeaa hostingia, mutta palveluntarjoajien välillä on käytännössä suuria eroja. Nämä erot eivät selviä firmojen myyntipuheista, vaan kokeilemalla ja mittaamalla. Kotisivukoneen ja hostingin valinta määrittää millaiset lähtökohdat saat sivustosi hakukoneoptimoinnille. Osalta palvelun tarjoajista saa omalle kotisivulle SSL-sertifikaatin. Tästä on myös pientä hyötyä hakukonenäkyvyyden kannalta, joten kannattaa pyrkiä valitsemaan palvelu, josta SSL-sertifikaatin saaminen onnistuu.

Mikäli et ole varma mikä kotisivukone ja hosting olisi paras sinulle kannattaa tutustua artikkeliimme TOP 5 PARASTA KOTISIVUKONETTA

Domain osoitteen merkitys hakukoneoptimoinnissa

Sivustolla tarvitsee olla oma domain eli verkkotunnus. Domainin valintaa pohditaan usein monelta eri kantilta. Pohtiminen voi olla perusteltua, mutta nimeä ei kannata liiemmin miettiä hakukoneoptimoinnin kannalta. Domainilla ei ole päätettä lukuun ottamatta suurta merkitystä hakukonesijoituksien kannalta.

Valitse kuitenkin .fi- tai .com-päätteinen domain. Domainien päätteissä on paljon valinnanvaraa, mutta suomalaisen kannattaa ehdottomasti valita joko .fi- tai .com-pääte. Näillä päätteillä on suurin auktoriteetti Googlen silmissä ja ne saavat hakutuloksissa selvää etua muihin eksoottisempiin päätteisiin nähden.

Vuosia sitten domaineilla oli Googlen silmissä suurempi rooli hakukonesijoituksia määriteltäessä, mutta merkitys on kuitenkin hiljalleen pienentynyt. Yksittäisten sivujen kohdalla hakukoneoptimointi tehdään verkkotunnuksen loppuosalla eli: www.tällä_osalla_ei_ole_väliä.fi/mutta-tämä-vaikuttaa. Osassa kotisivukoneita käyttäjän pitää huolehtia loppuosan muokkaamisesta itse, mutta esimerkiksi Webnodessa domain osoitteen loppuosa menee automaattisesti blogitekstin otsikon tai sivuston otsikon mukaan hakukoneystävälliseen muotoon.

Millainen teema kotisivuille kannattaa valita

Kun olet valinnut hyvin toteutetun kotisivukoneen ja nopean hostingin seuraavaksi nettisivuista kannattaa rakentaa kevyet. Nettisivuilla voi hyvin käyttää valmista teemaa ja se on myös suositeltavaa. Parhaissa kotisivukoneissa on tarjolla erittäin hyviä ammattilaisten suunnittelemia teemoja, jotka toimivat hyvin sekä tietokoneella että puhelimella selattaessa. Teemaa valitessa kannattaa pitää mielessä yksinkertaisuus. Keveys ja yksinkertaisuus kulkevat yleensä käsi kädessä. Yksinkertaiset teemat ovat luonnostaan keveämpiä ja teemojen tekijöiden on ollut helpompi optimoida ne toimimaan mahdollisimman nopeasti. Saat yksinkertaisesta ulkoasusta omannäköisen käyttämällä omia kuvia, värejä ja tekstejä. Välillä uniikit teemat tuovat mukanaan uniikkeja ongelmia. Teema saattaa olla näyttävä, mutta samalla se saattaa olla paikoitellen raskas. Sivustolle ei myöskään kannata laittaa mitään turhia toimintoja ellei niille ole oikeasti tarvetta.

Jos käytät WordPressia hyvä paikka löytää kunnolla optimoituja teemoja on mythemeshop.com

Sinun ei tietenkään tarvitse valita yksinkertaisinta mahdollista teemaa, mutta hakukonenäkyvyyden kannalta on suositeltavaa keskittyä valinnassa erityisesti näihin. Sivuille ei kannata lisätä suurta määrää ”hienouksia” vain sen takia, että ne näyttävät kivoilta. Hakukoneoptimoinnin lisäksi kannattaa muistaa, että yksinkertaista teemaa on helpompi käyttää. Usein helppokäyttöisyys on myös sivuilla vierailijoille monimutkaisuutta mieluisampi vaihtoehto.

Lähtökohtaisesti ainakin sivuston etusivu kannattaa pitää yksinkertaisena. Kuvat ja animaatiot ovat raskainta sisältöä verkkosivuilla, joten etusivua ei kannata täyttää turhaan suurella määrällä kuvia. Melko usein varsinkin valokuvaajien kotisivuilla heti etusivulla vastaan tulee iso kuvagalleria. Tällainen hidastaa latausaikaa merkittävästi, eikä siten ole Googlen mieleen ja heikentää hakukonenäkyvyyttä.

On-Page SEO – sivuston sisäinen hakukoneoptimointi

Kun hakukoneoptimoinnin perusta on hyvän kotisivukoneen ja hostingin myötä kunnossa, voidaan keskittyä itse sivustoon. Termillä ’on-page seo’ tarkoitetaan sivustoon tehtäviä toimia, jotka edesauttavat hyvää hakukonenäkyvyyttä. Niche-sivustoilla tämä on hakukonenäkyvyyden kannalta tärkein osa-alue.

Sivuja analysoidessa Googlen tulee ymmärtää mihin aiheeseen sivut liittyvät. Tulkitessaan sivuja Googlen robotit keskittyvät lähinnä sivustolla olevaan tekstiin. Kiinnitä huomiota erityisesti otsikointiin. Yritysten sivujen kohdalla teksteistä tulee selkeästi käydä ilmi mitä palvelua tai tuotetta yritys tarjoaa. Tekstejä tehdessä kannattaa miettiä millaisia hakusanoja potentiaaliset asiakkaat saattaisivat käyttää. Helsingistä parturia etsivä Googlaaja saattaisi esimerkiksi hakea ”parturi helsinki”. Sivustolla on siis syytä lukea, että kyseessä on parturi ja myös sijainnin on syytä löytyä selkeästi. Google ymmärtää sanojen taivutusta, joten hakusanojen ei tarvitse olla aina perusmuodossa. Tekstin ja kieliopin tulee olla aina mahdollisimman luonnollista.

Tekstit, otsikot ja oikeiden hakusanojen käyttö

Kirjoittaessasi sivustollesi tekstejä ja otsikoita yritä tehdä niistä aiheen kannalta mahdollisimman kuvaavia. Millaiselle hakukoneen käyttäjälle kotisivusi sisältö on relevanttia? Onko näillä ihmisillä jokin ongelma, johon sivustosi tarjoaa ratkaisua? Millaisia hakusanoja itse käyttäisit hakiessasi vastaavanlaista sisältöä?

Tuoreen ja pienehkön sivun kannattaa keskittyä spesifeihin eli tarkempiin hakusanoihin. Mikäli hakusana on hyvin suosittu eli paljon haettu ja hyvin laaja on oman sivun saaminen näkyviin lähes mahdotonta. Keskity vähemmän haettuihin hakusanoihin, joissa kilpailu ja tarjonta Googlessa on vähäisempää. Jos tietyllä hakusanalla hakukoneesta tulee sinun sivuasi vastaavia tuloksia on myös sinulla itsellä hyvät mahdollisuudet saada oma sivusi ylös listalla.

Hakukoneoptimoinnin kannalta tärkeimpiä ovat otsikot, sekä artikkeleiden alut. Osassa kotisivukoneista käyttäjä voi helposti valita ns. leipätekstin ja otsikkotyylien kuten H1, H2, H3 ja H4 väliltä. Otsikot ja väliotsikot kannattaa aina tehdä artikkeleihin hyödyntämällä otsikkotyylejä, joista H1-H3 ovat tärkeimmät. Tämän lisäksi artikkelin aiheen ja tärkeimpien hakusanojen tulisi myös käydä selville tekstin ensimmäisistä 200 sanasta. Jos teksti käsittelee sitruunan hyödyntämistä hiusten vaalentamisessa kannattaa artikkelin ensimmäisen 200 sanan joukossa lukea esimerkiksi sanat ”hiusten vaalentaminen sitruunalla”.

Google ei osaa lukea kirjoittajan ajatuksia, joten halutut hakusanat tulee muistaa laittaa tekstin sekaan. Tärkeää on kuitenkin pitää luonnollisuus mielessä. Hakusanan pitää oikeasti sopia kyseiseen tekstin kohtaan. Hakusanoja ei myöskään kannata ylikäyttää. Jos tiettyjä sanoja esiintyy Googlen mielestä tekstin seassa epäilyttävän tiheään saattaa tämä vaikuttaa negatiivisesti hakukonesijoituksiin. Tärkeät hakusanat kannattaa siis muistaa laittaa tekstiin kertaalleen ja tämän jälkeen kirjoittaa tekstiä normaalisti sen kummemmin hakusanaa miettimättä.

Kuvien hakukoneoptimointi

Kuvilla on merkittävä rooli verkkosivuilla. Google pitää kuvien olemassa oloa nettisivuilla luonnollisena, mutta kuvien merkitys hakukonenäkyvyyden voi olla helppojen virheiden myötä negatiivinen.

Haitalliseksi kotisivun kuvat muuttuvat siinä vaiheessa kun ne ovat liian isoja kooltaan. Google painottaa hakukonenäkyvyydessä suuresti sivuston nopeutta. Isot kuvat taas pidentävät sivujen latausaikoja merkittävästi. Näin ollen Google saattaa heikentää tällaisten sivustojen hakukonesijoitusta pitkien latausaikojen eli sivuston hitauden perusteella.

Helppo ja ilmainen keino pienentää kuvakokoa on käyttää esimerkiksi sivustoa tinypng.com. Lataa halutut kuvat palveluun, joka pakkaa ne pienemmäksi. Tämän jälkeen voit ladata pienemmät kuvat itsellesi.

Kuvien hakukoneoptimointi tinypng
Tässä esimerkkitapauksessa kuvien koko pieneni 78%, yhteensä 7 Mb.

Sivuja ei myöskään kannata turhaan täyttää suurella määrällä kuvia. Jos haluat lisätä sivuillesi paljon kuvia niitä kannattaa laittaa erillisille sivuille. Älä laita kaikkia kuvia suoraan etusivulle. Esimerkiksi valokuvaajien kohdalla yleinen virhe on laittaa suuri kuvagalleria latautumaan suoraan etusivulle, jolloin sivu lataa tarpeettoman kauan. Suomessa on yleisesti nopeat internet-yhteydet eikä asiaan välttämättä kiinnitä huomiota. Kuvien kokoon ja tarpeellisuuteen kannattaa kuitenkin aina kiinnittää huomiota.

Nettisivuilla käytettävät kuvat kannattaa nimetä tietokoneella kuvaavasti, sillä tämä helpottaa kuvien hallintaa ja työtäsi. Itse hakukoneoptimoinnin kannalta kuvien nimeämisellä ei ole suurta merkitystä. Sen sijaan Alt-tekstin (Alternative Text) kirjoittamisella on hakukoneoptimoinnin kannalta väliä. Tämä teksti on yhden tai muutaman sanan mittainen ja se näkyy myös sivulla kävijälle, jos kuvaa ei jostain syystä pystytä lataamaan. Kuvan Alt-teksti kannattaa hyödyntää kirjoittamalla siihen haluttu ja tekstin kannalta olennainen hakusana.

Tehokkain keino saada hakukonenäkyvyyttä on hyvä sisältö

Ylivoimaisesti tehokkain keino saada sivustollesi hakukonenäkyvyyttä on luoda hyviä aiheeseen liittyviä julkaisuja tai artikkeleita. Hienosäätämällä tekstejä voi saada jonkin verran edistystä aikaan, mutta yksityiskohtiin takertumisen ja testaamisen sijaan kannattaa keskittyä luomaan lisää sisältöä. Paraskaan SEO-velho ei saa sivujasi ylös hakukoneissa ilman kunnollista sisältöä. Luomalla tarpeeksi sisältöä ja artikkeleita sivusi aihepiirin ympärille on lähes väistämätöntä, että Google rupeaa ennen pitkään nostamaan nettisivuasi esiin.

Google arvostaa hieman pidempiä artikkeleita lyhyempiä korkeammalle, joten artikkeleista kannattaa yleensä pyrkiä tekemään 1000-2000 sanaa pitkiä. Tätä pidemmistä artikkeleista ei ole haittaa ja voit hyvinkin tehdä sellaisia mikäli kirjoittaminen on sinulle luontevaa. Lyhyemmistä artikkeleista ei sen sijaan saa parasta mahdollista hakukonehyötyä irti.

Mikäli sivusi liittyy tiettyyn aihepiiriin kannattaa artikkeleissa pyrkiä pysymään sen ympärillä. Sivusi asiantuntijaimago rapisee Googlen silmissä mikäli artikkelit käsittelevät täysin eri aiheita. Kirjoittaessa tulee käyttää monipuolista ja mahdollisimman luonnollista kieltä. Hakusanoja ei kannata väkisin työntää tekstin sekaan. Pidä kielioppi mielessä ja pyri välttämään suuria määriä kirjoitusvirheitä. Tekstin ei kuitenkaan tarvitse olla äidinkielenopettajan tasoa, eikä yksittäisistä kirjoitusvirheistä tarvitse murehtia. Yksittäiset kirjoitusvirheet ovat inhimillisiä ja siten myös Googlen silmissä luonnollisia.

Viimeisenä artikkeleihin liittyvänä neuvona älä missään nimessä kopioi tekstejäsi muualta. Hakukoneet eivät katso kopiointia hyvällä. Jos ja kun Google huomaa sivuston sisältävän muualta kopioitua sisältöä hyville hakukonesijoituksille voi heittää hyvästit.

Miksi kotisivuni eivät näy Googlessa?

Hakukonesijoitusten muuttuminen ottaa oman aikansa, joten hakukoneoptimoinnin tulokset selviävät vasta ajan kanssa. Tyypillisesti muutoksien näkymiseen menee aikaa muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Kovasti kilpailtujen hakusanojen kohdalla muutos voi viedä jopa vuoden.

Mikäli sinulla on aiheeseen liittyvää sisältöä sivuillasi, etkä kuukausienkaan päästä saa liikennettä hakukoneista kannattaa sinun katsoa ”on-page seo” asiat läpi.

  • Onko hostingisi riittävän nopea?
  • Toimiiko sivustosi kunnolla vai onko valittu teema esimerkiksi erityisen raskas?
  • Onko tekstit otsikoitu kuvaavasti?
  • Sisältääkö tekstit aiheeseen liittyviä sanoja, joita ihmiset hakevat?
  • Onko sivustolla todella isoja kuvia, jotka pidentävät latausaikoja merkittävästi?
  • Oletko kopioinut tekstiä muualta?
  • Oletko käyttänyt haluttuja hakusanoja luonnottoman paljon?
  • Onko kielioppi todella huonoa tai sisältääkö tekstit poikkeuksellisen paljon kirjoitusvirheitä?

Kannattaa myös tiedostaa, että osassa hakusanoja kilpailu on huomattavasti kovempaa kuin toisissa. On helpompaa voittaa maailmanmestaruus saappaan heitossa kuin 100 metrin kilpajuoksussa. Mikäli jollakin hakusanalla hakutulokset ovat lähinnä suuria kävijämääriä kerääviä isoja auktoriteettisivuja on pienen ja uuden sivuston käytännössä mahdoton haastaa näitä.

Hakukoneoptimoinnissa kannattaa olla realisti. Jos sivustosi saa jo jonkin verran vierailuja Googlesta kannattaa hakukonenäkyvyyttä parantaa kirjoittamalla sivustolle lisää aiheeseen liittyvää ja kävijöitä hyödyttävää sisältöä.

Kannattaako hakukoneoptimoinnista maksaa?

Hakukoneoptimointia tarjoaa nykyään hämmästyttävän moni yritys. Tavallisesti nämä palvelut liittyvät sivuston on-page seo puoleen. Tällaisten palveluiden hyödyllisyys riippuu sivustosi tilanteesta. Mikäli olet lisännyt sivuillesi kärsivällisesti aiheeseen liittyvää sisältöä eikä hakukoneliikennettä tule kuukausienkaan päästä ollenkaan, kannattaa sivuston optimointiin kiinnittää huomiota. Jos sinulla itselläsi ei ole kiinnostusta käydä ylläolevia asioita huolella läpi, voi avun palkkaaminen olla perusteltua.

Hakukoneoptimointia tarjoavien yritysten osaamisessa on selvästi merkittäviä eroja, joten luotettavan kumppanin löytämiseen kannattaa käyttää aikaa. Moni yritys julistaa itsensä omilla nettisivuillaan hakukoneoptimoinnin asiantuntijaksi. Todellisuudessa yrityksen oma nettisivu ei monessa tapauksessa saa käytännössä ollenkaan kävijöitä hakukoneista. Jos yritys ei saa hakukoneoptimoitua edes omaa nettisivuaan miten ihmeessä se voisi tehdä sen asiakkailleen?

Hakukoneoptimointi vaatii kärsivällisyyttä ja testaamista. Sijoitukset ovat lopulta Googlen käsissä. Yksikään hakukoneoptimointia tarjoava yritys ei siis voi antaa konkreettisia lupauksia paljonko hakukonesijoituksesi paranee tietyssä ajassa. Kokemuksen myötä voidaan antaa jonkinlaisia arvioita tulevasta kehityksestä, mutta liian tarkkojen lupausten tapauksessa yritys ei joko tiedä mistä puhuu tai muutoin kyse on asiakkaan huijaamisesta.

Sivusi saadessa jo jonkin verran hakukonevierailuja kannattaa näkyvyyttä kasvattaa sisällön avulla. Jos haluat palkata tällaisessa tilanteessa apua kannattaa sinun mahdollisesti ostaa aiheeseen liittyviä hyviä artikkeleita.

Yhteenveto

Hakukoneoptimointi on kärsivällisyyttä vaativa prosessi. Oikotietä onneen ei ole, mutta lyhin reitti on tehdä perusasiat kunnolla. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää kunnollisen kotisivukoneen ja webhotellin valintaan. Tämän jälkeen sivut kannattaa pitää yksinkertaisena ja tekstit aiheen kannalta kuvaavina. Älä täytä sivua tarpeettomilla kuvilla. Paras keino saada näkyvyyttä pidemmällä aikavälillä on laadukas aiheeseen liittyvä sisältö.

Google on oppinut hakutulosten listaamisessa vuosien varrella valtavasti älykkäämmäksi. Yhtiössä on tiedostettu, että nettisivuja yritetään keinotekoisesti nostaa hakutuloksissa ylöspäin. Huonojen hakutuloksien tarjoaminen hakukoneen käyttäjälle on Googlen kannalta haitallista, joten Google torjuu epärehellistä hakukoneoptimointia. Päivät jolloin hakutuloksissa on voinut päästä ylöspäin esimerkiksi ylikäyttämällä hakusanaa ovat olleet ohi aikoja sitten. Vilunkikeinojen karsiminen on tehnyt internetistä aiempaa tasa-arvoisemman paikan. Sivustojen sijoituksiin vaikuttaa aiempaa enemmän sisällön laatu erilaisten kikkojen sijaan.

Paras hetki perustaa kotisivut oli eilen, mutta toiseksi paras aika on tänään. Hakukonenäkyvyyden saaminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, mutta on lopulta sen arvoista. Mikäli tiedät, että sinulla on tulevaisuudessa tarve kotisivuille kannattaa omat verkkosivut perustaa jo nyt. Google ei luota hyvin tuoreisiin sivustoihin, joten pääset myöhemmin nopeammin vauhtiin jos sivustosi on ehtinyt valmiiksi ”vanhentua” hieman. Nettisivuja ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi vaan voit täydennellä niitä myöhemmin pikku hiljaa.