Hyvät kotisivut – Näin onnistut jo ensimmäisellä kerralla

hyvät kotisivut

Nykymaailmassa hyvät kotisivut eivät ole enään mitään sellaista, josta tarvitsisi maksaa itseään kipeäksi. Varsinkin yrityksille hyvät kotisivut ovat jo perusedellytys. Usein ensimmäinen kontakti asiakkaan ja yrityksen välille syntyy (tai jää syntymättä) nettisivujen kautta. Me kaikki tiedämme hyvän ensivaikutelman merkityksen. Hyvät kotisivut ovat helpot navigoida, visuaalisesti miellyttävät, ne sisältävät tarpeelliset tiedot ja ovat hakukoneoptimoituja. Hyvien kotisivujen tulee toimia myös kunnolla puhelimella selatessa, olla turvalliset ja ohjata asiakasta ottamaan seuraavan askeleen. Tässä artikkelissa käyn läpi nämä kriittiset askeleet vinkkien kera ja kerron kuinka myös sinulla voi olla kunnolliset kotisivut alta aikayksikön.

Hyvät kotisivut ovat selkeät ja helpot navigoida

Hyvien kotisivujen navigaation tulee olla selkeä. Vähän kuin opaskartta, joka ohjaa kävijän helposti määränpäähän. Jos kotisivujen rakenne on sekava se usein johtaa korkeaan poistumisprosenttiin. Mitä tulee sekaviin nettisivuihin ihmisten kärsivällisyys on usein hyvin lyhyt.

Usein paras keino hyvän navigaation luomiseksi on pitää asiat yksinkertaisina. Älä lisää navigaation mitään ylimääräistä ja käytä selkeää ihmisten ymmärtämää kieltä. Navigaatiopalkin pitäisi näkyä samanlaisena kaikilla sivuilla. 

Navigoinnin saat helpoiten kuntoon käyttämällä jotakin suosittua valmista teemaa.

hyvät teemat

Miellyttävä ulkoasu

Miellyttävä ulkoasu saa ihmiset pysymään sivuilla pidempään ja kävijät palaavat suuremmalla todennäköisyydellä myöhemmin uudestaan. Kotisivuja tehdessä tulee pitää kohdeyleisö ja yrityksen toimiala mielessä. Esimerkiksi lasten lelukaupan ja hautaustoimiston kotisivujen tulee näyttää asiakkaiden mielestä erilaisilta.

Ulkoasuun vaikuttaa eniten kotisivujen värimaailma, fontit ja sivuilla olevat kuvat. Kiinnitä huomiota myös kotisivujen tasapainoisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että kotisivujen sisältö ja erilaiset elementit tulisi olla jaoteltu sivulle tasaisesti. Hyvä sivu ei myöskään ole liian tiivis vaan eri elementtien välissä on riittävästi tyhjää tilaa. Käytä sivuilla laadukkaita ja aiheeseen liittyviä kuvia.

Katso, että sivut ovat helpot silmäillä. Käytä sivuilla selkeitä otsikoita sekä alaotsikoita, jotta sivujen sisältö selviää nopealla vilkaisulla. Sivuilla kannattaa tarvittaessa käyttää ranskalaisia viivoja tai erilaisia listauksia. Voit myös tehdä sivuille selkeyttäviä kuvia esimerkiksi Powerpointin tai ilmaisen Google Slidesin avulla. Hieman monimutkaisempien asioiden selittämiseen myös videot on hyvä työkalu.

Laadukas sisältö

Laadukas sisältö on asia, joka saa kävijät jäämään kotisivuille ja palaamaan myöhemmin. Hyvät kotisivut tarjoavat sellaista sisältöä, jota kohderyhmään kuuluva kävijä etsii tai haluaa nähdä. Hyvän sisällön ansiosta yritys nousee asiakkaan silmissä luotettavan asiantuntijan asemaan.

Hyvä sisältö on samantyylistä ja yhdenmukaista läpi kotisivujen. Tämä auttaa yhtenäisen brändimielikuvan rakentamisessa ja tekee sivujen selaamisesta miellyttävämpää. Käytä selkeää kieltä ja unohda ylimääräinen liipalaapa. Älä puhu sellaisilla teknisillä termeillä, jotka ovat isolle osalle kohdeyleisöä epäselviä tai tuntemattomia. Todellinen asiantuntija osaa selittää asiat vastapuoli huomioiden ymmärrettävällä tavalla.

Kotisivuille kannattaa myös luoda sisältöä pitäen mielessä hakukoneoptimointi. Artikkeleita kannattaa kirjoittaa aiheista, joita ihmiset hakevat Googlesta. Näitä hakusanoja voi myös hyödyntää sivujen alaotsikoissa. Vältä kuitenkin ahtamasta hakusanoja sivuille luonnottoman paljoa. Tällaiset menetelmät ei ole toimineet Googlen kanssa enää vuosiin.

Hyvä keino selvittää eri hakusanojen hakumääriä Googlessa on Google Chromen Keyword Surfer -lisäosa.

Mieti millaisella hakusanalla itse hakisit aiheesta tietoa ja katso sen jälkeen lisäosan avulla kuinka suuria hakumääriä kyseinen hakusana kerää Googlessa. Työkalu näyttää keskimääräisen hakumäärän kuukautta kohti.

Google on kehittynyt vuosien varrella hakutulosten lajittelussa entistä paremmaksi, jolloin erilaisten kikkojen merkitys on pienentynyt. Entistä tärkeämpää sivuilla on laadukas ja aiheeseen liittyvä sisältö. Kannattaa kuitenkin pitää varsinkin otsikot selkeinä, jotta Google ymmärtää paremmin mitä aihetta kyseinen sivu käsittelee.

Mobiilioptimointi

Yli puolet internetin liikenteestä tapahtuu älypuhelimilla. Hyvän kotisivun tulee toimia kunnolla myös puhelimella, jotta kävijät voivat selata sivua haluamallaan laitteella. Tämä tarkoittaa, että alustan ja teeman tulee olla responsiivinen ja sen tulee automaattisesti ottaa huomioon millaisella näytöllä sivua katsotaan.

Responsiivisten sivujen tulee myös toimia nopeasti kaikilla erilaisilla laitteilla. Kävijät eivät jaksa odottaa pitkiä latausaikoja ja sivujen hidastelun myötä he siirtyvät usein helposti muualle. Käytä kotisivuille laitettavien kuvien optimointiin ilmaista TINYPNG -palvelua.

tinyjpg

Kotisivujen responsiivisuus riippuu siis lähtökohtaisesti käytettävästä alustasta. Suosittelemme näillä sivuilla ainoastaan palveluita, jotka ovat aina myös älypuhelimille optimoituja.

Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi tarkoittaa hyvän hakukonenäkyvyyden varmistamista erilaisissa hakukoneissa, kuten Googlessa. Hyvät kotisivut ovat hakukoneoptimoidut, jolloin potentiaalisten asiakkaiden ja kohderyhmään kuuluvien ihmisten on mahdollista löytää sivusto hakukoneiden kautta.

Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa laadukas sisältö sekä käytetty alusta. Käytettävällä alustalla on suuri merkitys kotisivujen nopeuden kannalta. Eri alustojen selkeydessä Googlen silmissä on myös suuria eroja. Hakukonenäkyvyyden kannalta on tärkeää, että sivuston rakenteesta tulee oikeanlainen. Emme suosittele tällä sivustolla sellaisia kotisivualustoja, jotka eivät ole hakukonenäkyvyyden kannalta ihanteellisia.

Hyvillä kotisivuilla on myös linkkejä sekä oman kotisivun toisille sivuille että muille aiheeseen liittyville sivustoille. Nämä linkit lisäävät sivuston uskottavuutta hakukoneiden silmissä ja myös auttavat hakukoneita ymmärtämään paremmin mitä aihealueita sivusto käsittelee.

Hyvät kotisivut ohjaavat eteenpäin

Yritysten kotisivuilla tulisi olla jokin tavoite, kuten esimerkiksi myynnin saaminen tai asiakkaan tekemä yhteydenotto. Hyvät kotisivut kertovat kävijälle selkeästi mitä hänen tulisi tehdä seuraavaksi.

Lisää sivuille selkeitä toimintakehoituksia, kuten esimerkiksi “Varaa aika tästä”, “Soita numeroon” tai “Täytä yhteydenottolomake alla”.

Katso, että toimintakehoitukset erottuvat muun sisällön seasta ja lisää niitä tarvittaessa useampi eri puolille sivustoa.

Hyvät kotisivut herättävät luottamusta

Luottamus on usein ratkaisevan tärkeä tekijä kaikessa liiketoiminnassa. Luottamuksen herättämiseen voi käyttää useita erilaisia keinoja kuten asiakkaiden arvosteluita, blogi-artikkeleita, tapaustutkimuksia (Case Study), henkilöstön esittelemistä sekä sosiaalista mediaa.

Hyvät kotisivut tuovat esille yrityksen tuotteiden tai palveluiden hyötyjä ja asiakkaiden positiivisia kokemuksia. Luottamusta kasvattaa todellisten asiakkaiden antamat rehelliset arvostelut. Case study voi käsitellä kuinka yritys on pystynyt auttamaan yksittäistä asiakasta. Henkilöstön taustoista kertominen ja kuvat lisäävät yrityksen läpinäkyvyyttä. Lisäksi yritykselle kannattaa luoda tilit vähintään pariin eri sosiaalisen median palveluun ja lisätä niihin sisältöä edes satunnaisesti. Tämä todistaa ihmisille, että yritys on edelleen olemassa ja aktiivinen.

Turvallisuus, turvallisuus, turvallisuus

Tänä päivänä turvallisuuden tulee olla ykkösprioriteetti jokaiselle yritykselle. Ihmiset ovat nykyään paremmin tietoisia asioista ja yhtään epäilyttävät sivut jätetään herkästi väliin. Jokaiset kunnon nettisivut sisältävät SSL-sertifikaatin ja salauksen, jolla varmistetaan että käyttäjien tiedot pysyvät turvassa. Nämä tiedot ovat esimerkiksi ihmisten henkilötietoja, yhteystietoja ja maksutietoja.

Varmistaaksesi sivujesi turvallisuus käytä hyvämaineista ja luotettavaa kotisivukonetta, hosting-palvelua tai kotisivujen tekijää. Kunnolliset alustat pitävät itse kotisivukoneen tai WordPressin ajan tasalla ja päivittävät säännöllisesti myös mahdollisia lisäosia.

Hyvät kotisivut sisältävät kävijäseurannan

Analyytikkalla voidaan seurata kävijöiden määrää ja toimintaa. Niiden avulla voidaan seurata mistä kävijä tulevat ja analytiikka auttaa kehittämään sivustoa oikeaan suuntaan.

Kävijöiden seurantaan voi hyödyntää Google Analyticsia, mutta myös osa kotisivukoneista sisältää helppokäyttöisen perustason kävijäseurannan. Kiinnitä huomiota millainen sisältö ja mitkä sivut kiinnostavat kävijöitä. Seuraa myös mitä kautta kävijät löytävät sivuillesi. Katso mikä toimii ja jatka samaan malliin.

Yhteenveto

Yhteenvetona hyvät kotisivut ovat ulkoasultaan miellyttävän selkeät ja helpot navigoida. Ne tarjoavat helposti sen tiedon, mitä kävijät ovat vailla ja ovat rakenteeltaan hakukoneoptimoituja.

Hyvät kotisivut toimivat täydellisesti myös puhelimella, ovat turvalliset ja ohjaavat kävijää ottamaan seuraavan askeleen. Hyvät kotisivut myös herättävät kävijöissä luottamusta ja toimivat riittävän nopeasti.

Kun otat nämä asiat huomioon saat luotua kotisivut, jotka keräävät kävijöitä ja liidejä sekä lisäävät myyntiä.

Jos et vielä tiedä minkä alustan kautta hankkisit hyvät kotisivut suosittelemme tutustumaan Webnodeen tästä artikkelista