Mitä on sisältömarkkinointi – Opas asiakasmagneetin luomiseen

sisältömarkkinointi

Perinteiset markkinointitavat ovat menettäneet tehoaan asiakkaiden hankinnassa. Tämän myötä moni yritys on menestyksekkäästi panostanut sisältömarkkinointiin asiakkaiden houkuttelemiseksi. Sisältömarkkinointi on hieman pidemmällä tähtäimellä ehdottomasti yksi tehokkaimmista markkinointikeinoista.

Sisältömarkkinoinnissa kasvatetaan luottamusta asiakkaiden keskuudessa luomalla alaan liittyvää ja hyödyllistä sisältöä. Tässä artikkelissa kerron mitä on sisältömarkkinointi, miksi se on niin tehokasta ja kuinka voit luoda oman tehokkaan sisältömarkkinointistrategian.

Mitä on sisältömarkkinointi?

Sisältömarkkinointi on markkinointistrategia, joka sisältää asiakkaiden kannalta hyödyllisen sisällön luomista. Hyödyllinen sisältö on asiakkaiden näkökulmasta opettavaista, tarjoaa hyödyllistä tietoa tai auttaa ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia ja haasteita. Hyödyllisellä sisällöllä houkutellaan potentiaalisia asiakkaita yrityksen nettisivuille. Sisältömarkkinoinnin tavoitteena on luoda sisältöä, joka synnyttää asiakkaissa luottamusta ja nostaa yritystä alallaan asiantuntija-asemaan. Vaikka sisältömarkkinoinnin lopullisena tavoitteena on yrityksen liikevaihdon ja kannattavuuden kasvattaminen se ei kuitenkaan ole suoraa tuotteiden tai palveluiden mainostamista.

Sisältömarkkinointia voi tehdä monella tavalla. Eri keinoja on mm. blogi-artikkelit, videot, sosiaalisen median julkaisut, podcastit, oppaat ja e-kirjat. Tärkeää on luoda sisältöä, joka on potentiaalisten asiakkaiden näkökulmasta aidosti hyödyllistä tai mielenkiintoista.

Miksi sisältömarkkinointi on niin tehokasta?

Sisältömarkkinointi on toimivaa useasta eri syystä. Ensinnäkin se mahdollistaa asiakkaiden tavoittamisen luonnollisella tavalla, ilman suoraa mainostamista. Yritys voi luoda hyödyllistä sisältöä, jota asiakas itse etsii ja haluaa löytää. Sisältömarkkinoinnissa autetaan tai viihdytetään ihmisiä jo ennen kuin he ovat maksavia asiakkaita. Perinteinen markkinointi taas keskittyy lähinnä tuotteiden ja palveluiden suoraan mainostamiseen.

Toisekseen sisältömarkkinointi auttaa nostamaan yrityksen omalla alallaan asiantuntija-asemaan. Sisältömarkkinoinnilla yritys voi tuoda esiin omaa osaamistaan ja samalla kertoa kuinka he pystyvät ratkaisemaan asiakkaiden tarpeita ja ongelmia.

Sisältömarkkinoinnissa keskitytään luomaan pidemmän tähtäimen suhdetta asiakkaan kanssa luottamuksen, uskottavuuden ja asiantuntemuksen kautta. Siinä pyritään luomaan yhteys yleisöön käsittelemällä asiakkaiden haasteita ja heille tärkeitä asioita.

Sisältömarkkinointi on luonteeltaan inbound-tyyppistä eli siinä asiakas saadaan tulemaan yrityksen luokse sen sijaan, että yritys menisi mainonnallaan asiakkaan luokse. Tällöin asiakkaat suhtautuvat valmiiksi paljon lämpimämmin ja vastaanottavammin yritykseen. Perinteinen markkinointi saatetaan taas kokea tyrkyttäväksi, jolloin asiakkaita työnnetään pois päin.

Hyvin tehtynä sisältömarkkinointi on vuorovaikutteista. Yrityksen blogissa voi olla kommentointimahdollisuus, jolloin asiakkaan kanssa voidaan käydä viestinvaihtoa. Samalla tämä herättää luottamusta muissa asiakkaissa.

Sisältömarkkinointi voi tuoda yrityksen nettisivuille jatkuvan potentiaalisten asiakkaiden virran. Sisältömarkkinointi on yleensä sitä tehokkaampaa mitä paremmin se on räätälöity yrityksen asiakkaita varten.

Näin luot toimivan markkinointistrategian

Toimiva sisältömarkkinointi on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Siinä huomioidaan seuraavat kohdat.

1. Määrittele kohdeyleisö

Ennen kuin alat luoda sisältöä potentiaalisille asiakkaille sinun tulee tietää keitä he ovat. Määrittele yrityksesi unelma-asiakas. Kenelle yrityksesi tuotteet ja palvelut soveltuvat parhaiten?

Tämän määrittelyn pitäisi sisältää mm.

  • ikä
  • sukupuoli
  • asuinpaikka
  • mielenkiinnon kohteet
  • arvot
  • tarpeet ja ongelmat.

Yrityksen kohderyhmän määrittelemiseksi saattaa olla hyödyllistä suorittaa markkinatutkimusta. Mitä paremmin tunnet asiakkaasi sen paremmin pystyt markkinoimaan tuotteitasi. Markkinointi on sitä tehokkaampaa, mitä paremmin pystyt räätälöimään sen kohdeyleisölle relevantiksi.

Voi olla myös hyödyllistä arvioida kilpailijoiden kohdeyleisöä ja keitä he yrittävät tavoittaa. Tämän avulla voit löytää markkinoilta mahdollisuuksia tai huomata minne mainontaa ei kannata kohdistaa.

Markkinointiviestien suunnittelu on huomattavasti helpompaa, kun tiedät millainen ihminen tulee katsomaan niitä. Pystyt keskittämään resurssit oikeaan paikkaan sen sijaan, että yrittäisit viestiä kaikkea kaikille. Kohderyhmän tietäminen auttaa myös yrityksen tuotteiden valinnassa ja palveluiden räätälöinnissä.

Kohderyhmän määrittely on myös käytännössä välttämätöntä, jos aiot tehdä maksettua mainontaa esimerkiksi Facebookissa tai TikTokissa.

2. Aseta tavoitteet

Markkinointia tehtäessä on syytä miettiä tavoitteita. Mitä haluat saavuttaa sisältömarkkinoinnilla? Haluatko saada lisää kävijöitä nettisivuillesi tai luoda liidejä? Ehkä haluat lisää näkyvyyttä yrityksellesi. 

Aseta selkeitä, mitattavia ja realistisia tavoitteita. Tee myös aikajana, jonka aikana haluat saavuttaa tavoitteesi. Aseta tavoitteet tärkeysjärjestykseen. Kun sinulla on selkeät tavoitteet ja aikataulu on helpompaa hahmottaa mitä niiden saavuttamiseksi vaaditaan.

3. Valitse sopivat sisältötyypit ja alustat

Valitse sinulle sopivat sisältötyypit perustuen tavoitteisiisi. Mieti missä kohderyhmäsi on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja voit kasvattaa ihmisten tietoisuutta yrityksestä hyödyntäen näitä alustoja. 

Jos tavoitteenasi on puhtaasti liidien hankkiminen voi paras vaihtoehto olla sisällön luominen, joka vaatii käyttäjältä rekisteröitymisen. Tällainen sisältö voi olla esimerkiksi jonkinlainen opas tai e-kirja, jonka saamiseksi käyttäjä joutuu antamaan sähköpostiosoitteensa. Kun käyttäjä syöttää sähköpostiosoitteensa lähettää sähköpostimarkkinointi ohjelma oppaan käyttäjälle automaattisesti.

Tietoisuuden lisäämiseksi toimiva valinta voi olla videot, joita useimmat ihmiset katsovat mielellään. TikTokissa ja Instagramissa toimii parhaiten lyhyet videot ja pidemmät pätkät taas kannattaa julkaista Youtubessa.

Huomaa, että samaa sisältöä pystyy usein hyödyntämään useilla eri alustoilla. Otetaan esimerkiksi pitkä keskustelutyylinen Youtube-video. Youtuben lisäksi videon ääninauhasta saattaa pystyä suoraan tekemään podcastin. Kun videosta leikkaa parhaat palat voi ne jakaa esimerkiksi Instagramissa ja TikTokissa. Tiivistä videon ydinviesti tai viestit ja twiittaa ne Twitterissä. Voit myös kirjoittaa videon sisällön tekstiksi ja julkaista sen yrityksen nettisivuilla blogissa. Näin saat tehdystä sisällöstä maksimaalisen hyödyn irti.

markkinointisuunnitelma

4. Luo julkaisuukalenteri

Pitkäjänteisyys on sisältömarkkinoinnissa tärkeää tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Suunnittele etukäteen sopivia aiheita ja mieti julkaisukanavat, jossa julkaiset kyseiset sisällöt.

Mieti millaista julkaisutahtia pystyt pitämään yllä ja lajittele keksimiä aiheideoita erilaisiin kategorioihin. Eri kategorioita voi olla esimerkiksi opettavainen sisältö, kurkistus kulissien taakse ja asiakascaset.

Tuloksia alkaa syntymään ajan myötä kiihtyvällä tahdilla kun jatkat sisällön luomista. Ihmiset myös alkavat palaamaan luoksesi kun he huomaavat sisällön julkaisun olevan säännöllistä.

Julkaisukalenterin tekeminen helpottaa sisällön luomista myöhemmin ja antaa sinulle paremman kuvan kokonaisuudesta. Muista päivittää julkaisukalenteria vähintään aika ajoin.

5. Luo laadukasta sisältöä

Sisältömarkkinoinnin tehokkuus on vahvasti riippuvainen sisällön laadusta. Sisältömarkkinoinnissa määrä ei korvaa laatua. Luo sisältöä, joka on aidosti potentiaalisille asiakkaille arvokasta ja hyödyllistä. Sisältömarkkinoinnin tulee olla opettavaista tai viihdyttävää. Sisältöä tehtäessä sinun on tärkeää pitää mielessä kohdeyleisö.

Varmista, että sisältö on yrityksesi brändin mukaista ja vie sinua lähemmäksi tavoitteitasi. Sisällön tulee olla selkeää ja kohderyhmälle suunnattua. Jos kirjoitat tekstiä varmista hyvä kielioppi ja oikeinkirjoitus. Jos kuvaat videota kiinnitä huomiota riittävään valaistukseen ja kuvausympäristöön.

6. Mainosta sisältöä

Kun olet luonut laadukasta sisältöä on tärkeää tuoda se ihmisten tietoisuuteen. Varmista, että sisältösi tavoittaa halutun kohdeyleisön. Käytä tähän sosiaalista mediaa, sähköpostimarkkinointia tai maksettua mainontaa. Voit myös rohkaista muita tahoja jakamaan tekemääsi sisältöä eteenpäin.

TikTokissa voit tavoittaa nuorempaa yleisöä, kun taas Linkedin on ammattimaisempi kanava. Instagramissa toimii hyvin visuaalinen sisältö, kuten kuvat ja videot. Twitterissä viestitään lyhyillä ja ytimekkäillä twiiteillä. Muista käyttää relevantteja häshtagejä ja käytä hetki aikaa löytääksesi sopivimpia vaihtoehtoja. Ole myös vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, mikäli joku näkee vaivaa kommentoidakseen julkaisuasi. Tämä kasvattaa myös muiden ihmisten luottamusta sinuun.

Voit myös hyödyntää tässä vaikuttajamarkkinointia. Mieti vaikuttajaa valitessasi millainen hänen kohdeyleisönsä on.

mitä on sisältömarkkinointi

7. Analysoi tuloksia

Varmistaaksesi markkinointistrategian toimivuuden sinun tulee seurata sen tehokkuutta. Tämä tieto auttaa sinua hienosäätämään toimintaa oikeaan suuntaan. Hyödynnä kotisivujesi sekä sosiaalisen median analysointityökaluja. Näin saat selville kuinka paljon ihmisiä tavoitat sisällöllä. Tuottaako sisältö toivottuja tuloksia? Mieti onko tekemäsi sisältö kohderyhmäsi kannalta relevanttia vai tavoitatko vääriä ihmisiä.

Tuloksista kannattaa pitää jonkinlaista kirjaa ja niiden muuntaminen visuaaliseen muotoon voi helpottaa niiden hahmottamista. Tässä voit hyödyntää erilaisia kaavioita ja kuvaajia.

Sisältömarkkinointi yhteenveto

Sisältömarkkinointi on tehokas keino vetää puoleensa potentiaalisia asiakkaita ja saada käännytettyä heitä maksaviksi asiakkaiksi. Sisältömarkkinoinnilla voit luoda itsestäsi kuvaa asiantuntijana ja kasvattaa asiakkaiden luottamusta yritykseesi. 

Sisältömarkkinointia tehtäessä pidä kirkkaana mielessä asiakkaiden tarpeet.

Kotisivut

Sisältömarkkinoinnin keskiössä on kunnolliset kotisivut. Blogi-artikkelit kannattaa ehdottomasti julkaista omilla nettisivuilla, jonne ohjaat liikennettä muista kanavista. Kun julkaiset muilla alustoilla pyri ohjaamaan ihmiset nettisivuillesi. Samalla vierailulla moni kävijä selailee muutenkin nettisivuja läpi.

Jos sinulla ei ole vielä kunnollisia nettisivuja, tutustu tähän artikkeliin.