Oidom kokemuksia: Suomalainen kotisivukone (konkurssi 9/2022)

oidom

Oidom kotisivukone on uusi tulokas kotisivukentällä. Otimme nyt tämän uuden kotisivukoneen testiin ja kerromme tässä artikkelissa meidän Oidom kokemuksia.

Päivitys 9/2022: Oidom on asetettu konkurssiin syksyllä 2022. Jos tarvitset kunnolliset nettisivut tutustu Webnodeen tästä.

Oidom yleisesti

Oidom on suomalainen ja myös suomenkielinen kotisivukone, jonka kehitys on alkanut vuonna 2018. Itse yritys on kuitenkin perustettu vasta vuonna 2020. Kotisivukone on selvästi suunnattu pienille yrityksille ja tekijät ovat aloittaneet sen kehityksen täysin puhtaalta pöydältä. Näin ollen kotisivukoneen taakkana eivät ole ”vanhat koodit”, jotka saattavat aiheuttaa esimerkiksi hidastelua tai muita rajoitteita.

Pieni yritys on ketterä ja sillä voi olla hyvä kyky aistia tiettyjen käyttäjien tarpeita. Erot resursseissa suuriin tekijöihin ovat kuitenkin valtavat. Siinä missä Oidom kotisivukone on aloittanut muutaman tuhannen euron liikevaihdolla esimerkiksi erittäin suosittu Wix pyörittää yli miljardin dollarin vuosittaista liikevaihtoa.

Jostain on jokaisen yrityksen ponnistettava, mutta käyttäjän on hyvä tiedostaa ettei pienen ja tuoreen yrityksen tulevaisuus ole ikinä taattu. Yritys voi kasvaa ja kehittyä nopealla tahdilla tai vastaavasti sen toiminta voi myös loppua kokonaan.

Valmiit sivupohjat

oidom kotisivukone

Oidom kotisivukoneessa on tällä hetkellä tarjolla 15 erilaista sivupohjaa. Kun käyttäjä rajaa selvästi sopimattomat vaihtoehdot pois on vaihtoehtojen määrä käytännössä vielä selvästi pienempi. Käyttäjä joutuu siis valitsemaan sivupohjan parista eri vaihtoehdosta. Vertailuna voi sanoa, että esimerkiksi Wix tarjoaa lähes 1000 erilaista vaihtoehtoa.

Osassa sivupohjia on pelkästään yksi sivu. Sivun yläreunasta olevasta menusta siirrytään näin ollen haluttuun ”osioon” eli mennään sivussa alaspäin tiettyyn kohtaan sivua. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos sivustolla ei ole paljoa sisältöä. Osa sivupohjista sisältää useamman erillisen sivun.

Editori

Kotisivujen rakentaminen alkaa valmiin sivupohjan valitsemisella. Erilaisia valmiita sivupohjia löytyy mm. taksiyritykselle, koirahoitolalle sekä ravintolalle. Sivupohjat näyttävät nopealla vilkaisulla tyylikkäältä.

Kun sivupohjia alkaa tarkemmin vertailemaan huomaa valinnanvaraa olevan todella vähän. Jos valmiista sivupohjista ei löydy suoraan vastaavaa vaihtoehtoa oman yrityksen tarpeisiin, voi sopivan pohjan valinta olla yllättävän vaikeaa.

oidom kokemuksia

Sivupohjan valinnan jälkeen voidaan valita sivuille teema. Teema määrittää sivustolla käytössä olevat värit (joita on yhdessä teemassa 4 kpl) ja fontit. Tällä on selvä vaikutus sivuston ulkoasuun.

Oidomissa ei ole käytössä ns. drag & drop -editoria. Sen sijaan editorin vasemmassa laidassa on valikko ulkoasun säätämistä varten. Lisäksi muutoksia tehdään klikkaamalla haluttua kohtaa sivulta ja tekemällä muutokset avautuvassa editorinäkymässä.

Uuden osion lisääminen on periaattessa helppoa. Uusi osio valitaan valmiista vaihtoehdoista käyttötarkoituksen mukaan. Tämä ei kuitenkaan tunnu täysin luontevalta tavalta, sillä sopivaa vaihtoehtoa voi olla vaikea löytää. Esimerkkinä voi sanoa, että yksinkertaisen layoutin löytäminen jossa on toisella puolella kuva ja toisella puolella tekstilohko osoittautui yllättävän hankalaksi. Tarjolla olisi kyllä esimerkiksi ”pääkaruselli”-, ”kampanja”- tai ”ominaisuudet” -osiota, mutta yksinkertaisemmat vaihtoehdot vaikuttivat loistavan poissaolollaan. Halutunlainen layout löytyi hieman myöhemmin sattumalta, kun ymmärsi lisätä ”tarina”-osion ja huomasi selata osion eri muotoiluvaihtoehtoja. Homma hoitui, mutta ei helpoimmalla mahdollisella tavalla.

Nämä lisättävät osiot ovat valmiiksi täynnä sisältöä ja niiden muokkaaminen on melko työlästä. Jos käyttäjä valitsee väärän tyyppisen osion ei oikeastaan auta muu kuin luoda kokonaan uusi osio ja aloittaa alusta.

Normaalisti osioita lisätään kotisivukoneissa valitsemalla ensin layout ja tällainen tuntuu huomattavasti luontevammalta vaihtoehdolta. Näin käyttäjä voi valita suunnilleen sopivan layoutin ja tarvittaessa muokata sitä. Esimerkiksi Webnodessa voidaan lisätä ensin sopiva layout ja vasta tämän jälkeen lisätään sisältöä. Webnoden malli on huomattavasti intuitiivisempi ja nopeampi.

Osioiden sisällä elementtien muokkaus toimii valitsemalla haluttu elementti ja tekemällä näihin erilaisia muokkauksia avautuvan pikkueditorin kautta. Elementtejä voi myös lisätä ja poistaa sivun vasemmassa laidassa olevasta valikosta. Käyttäjä jää kuitenkin kaipaamaan drag & drop -editorien mahdollisuutta raahata elementtejä hiirellä eri paikkaan. Esimerkiksi kahden kuvan paikan vaihtaminen keskenään hoituu asetusten kautta valitsemalla ”Siirrä ylös” tai ”Siirrä alas”. Intuitiivisempi vaihtoehto olisi vain napata kuvasta kiinni ja siirtää se haluttuun paikkaan.

Kaikkinensa editorin kanssa pääsi puolen tunnin jälkeen melko hyvin sinuiksi, jonka jälkeen sivujen rakentaminen rupesi sujumaan melko kivuttomasti. Kotisivueditori ei juuri turhia lataile vaan toimii nopeasti ja sitä on sen puolesta ilo käyttää. Editorin käyttömukavuus ei kuitenkaan ole parhaalla mahdollisella tasolla. Lisäksi muokkausmahdollisuudet ovat melko rajalliset. Editorilla kyllä rakentaa pienet kotisivut, mutta kovin isoon urakkaan sillä ei mielellään lähtisi.

Editorin kankeudessa on myös positiiviset puolet. Kotisivuja voi tarvittaessa muokata myös älypuhelimella sekä responsiivisuus vaikuttaa olevan hyvin kunnossa. Sivut siis näyttävät hyviltä myös puhelimella. Tosin responsiivisuus alkaa onneksi olemaan itsestäänselvyys jo kaikissa kotisivukoneissa.

Oidom kotisivukoneeseen on integroitu ilmainen Unsplash-kuvapankki. Kuvia voi rajata suoraan editorissa ja tämän lisäksi valittavana on muutamia erilaisia suodattimia. Lisäksi editorissa on tarjolla erilaisia ikoneita. Oidomilla on mahdollista kirjoittaa blogia, mutta esimerkiksi verkkokaupan perustaminen ei onnistu.

Editorin käyttöön löytyy Oidomin-sivuilta ohjeita. Ohjeet ovat melko suppeat ja niiden tekeminen on vaikuttanut olleen enemmänkin pakollinen paha. Todennäköisesti kyse on ollut resurssien rajallisuudesta. Ohjeita tehdessä olisi voinut pitää käyttäjän paremmin mielessä ja mm. havainnollistavien kuvien määrä voisi olla suurempi. Näidenkin ohjeiden kanssa pystyy elämään, mutta esimerkiksi Webnoden ohjeet ovat selvästi selkeämmät.

Oidom kokemuksia: Muut huomiot

Oidom mainostaa hakukoneystävällisyyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi itse valita esimerkiksi url-osoitteen, kirjoittaa Googlen sivuilla näkyvän linkin otsikon sekä sivun kuvauksen (meta-kuvaus) ja asettaa kuviin alt-tekstit. Nämä eivät ole itsestään selvyyksiä aivan kaikissa kotisivukoneissa, mutta parhaimmista vaihtoehdoista nämä samat ominaisuudet löytyvät. Oidom ei ole siis näiden osalta muita kotisivukoneita edellä tai jäljessä, vaan samalla viivalla.

Lisäksi Oidom kotisivukone mainostaa käyttäjän tekemien kotisivujen nopeutta. Tämä on myös tekijä jolla on jonkin verran vaikutusta hakukonenäkyvyyden kannalta. Mittasimme kokeeksi muutaman Oidomilla tehdyn sivuston ja ne olivat nopeudeltaan hyviä. Pienen otannan perusteella tietokoneversion nopeus oli keskitasoa parempi, mutta puhelinversioiden nopeus oli kotisivukoneille tavanomainen. Tärkein tekijä hakukonenäkyvyyden kannalta on tietysti sivuston aiheeseen liittyvä laadukas sisältö ja sen määrä.

Oidom hinnasto

oidom hinnasto

Tarjolla on yksi ainoa maksullinen paketti. Ilmaisversiota ei ole tarjolla, mutta palvelua voi kokeilla 30 päivän ilmaisen kokeilujakson ajan.

Oidom kokemuksia: Yhteenveto

Oidom on saanut paljon aikaan ja yrityksessä on priorisoitu oikeisiin asioihin. Kotisivukone ei ole mikään keskeneräinen raakile, mutta se ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään markkinoiden parhaita vaihtoehtoja. Isoin ongelma on editorin käytettävyys. Isoilla kotisivukonefirmoilla on aivan eri luokan resurssit ja  valitettavasti se myös näkyy. Oidom kotisivukoneen käyttökokemus on selvästi esimerkiksi Wixia tai Webnodea jäljessä.

Plussat:

  • Suomalainen!
  • Suomenkielinen
  • Kotisivuja voi muokata myös älypuhelimella
  • Kehityksessä on priorisoitu (pienten yritysten kannalta) tärkeisiin asioihin

Miinukset:

  • Editorin käyttömukavuus ja intuitiivisuus on selvästi alan kärkeä jäljessä
  • Rajalliset ominaisuudet
  • Vain 15 eri sivupohjavaihtoehtoa
  • Uuden start up -yrityksen tuoma epävarmuus

Vaihtoehdot Oidom kotisivukoneelle

Jos haluat saada tehtyä tyylikkäät pienyrittäjän kotisivut mahdollisimman helposti suosittelemme Webnodea.

Voit tutusta arvioomme Webnodesta tästä.