Menestyvä yritys – 9 ohjetta
Menestyvä yritys on useimpien yrittäjähenkisten ihmisten unelma. Matka menestyväksi yrittäjäksi ei välttämättä ole hirveän pitkä, mutta se ei kuitenkaan ole helppo. Luodaksesi menestyvän yrityksen sinun tulee ymmärtää muutamia kriittisiä asioita, joita käyn tässä artikkelissa läpi.
Menestyvä yritys tunnistaa markkinoiden tarpeet
Ensimmäinen askel menestyvän yrityksen perustamiselle on markkinoiden ymmärtäminen. Tuotteesi tai palvelusi tulisi ratkaista ongelma tai täyttää jokin kohderyhmäsi tarve. Tutki markkinoita ja kohderyhmääsi ymmärtääksesi paremmin millaisia tarpeita ja ongelmia heillä on.
Nykyään sosiaalisessa mediassa on tarjolla valtavasti arvokasta tietoa potentiaalisilta asiakkailta. Perehdy myös mahdollisiin kilpailijoihin. Mitä asioita asiakkaat arvostavat heissä ja mistä asiakkaat taas eivät pidä?
Näiden tietojen avulla voit räätälöidä palveluasi tai valita oikeat tuotteet, jotta voit erottautua kilpailijoistasi. Menestyvä yritys myy sitä mitä asiakkaat haluavat ostaa.
Luo liiketoimintasuunnitelma
Liiketoimintasuunnitelma on eräänlainen menestyvän yrityksen opaskartta. Siihen kirjataan yrityksen tavoitteet, kohdeyleisö, markkinointistrategia, talousennusteet ja muita yrityksen kannalta oleellisia asioita. Liiketoimintasuunnitelma auttaa sinua keskittymään oikeisiin asioihin. Nämä asiat on myös hyödyllistä kirjata paperille siksi, että samalla oma ymmärryksesi yrityksesi toiminnasta kirkastuu. Liiketoimintasuunnitelman luominen on myös välttämätöntä, mikäli sinulla on tavoitteena saada yrityksellesi sijoittajia.
Liiketoimintasuunnitelma ei ole pelkästään uuden yrityksen työkalu. Liiketoimintasuunnitelmaa kannattaa päivittää säännöllisesti ja tarkastella miten toimintaympäristö on muuttunut. Hyvin tehty ja ajantasainen liiketoimintasuunnitelma auttaa sinua myös yritystäsi koskevassa päätöksenteossa.
Liiketoimintasuunnitelma auttaa sinua hahmottamaan yrityksesi menestystekijöitä, sekä erilaisia riskejä ja mahdollisuuksia. Lisäksi sen sisäistäminen auttaa sinua kommunikoinnissa uusien potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
Rakenna vahva tiimi
Yrittäjän työ on usein yksinäistä, mutta menestyvä yrittäjä harvoin pärjää yksin. Menestyvän yrityksen tukena on vahva tiimi tai hyvät kontaktit. Uuden yrittäjän kohdalla tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita työntekijöiden palkkaamista. Yrittäjä voi saada apua liikekumppanista tai keräämällä ympärilleen hyvän tukiverkoston, joka voi koostua muunmuassa yhteistyökumppaneista.
Nämä yhteistyökumppanit jakavat yrityksen arvot ja auttavat sitä menestymään. Osalle ihmisistä verkostoituminen on luontevampaa kuin toisille. Pyri kuitenkin olemaan sosiaalinen ja tarjoamaan aktiivisesti omaa apuasi muille. Yhteistyön tulee olla pidemmän päälle kaikkia osapuolia hyödyttävää.
Hyödynnä teknologiaa
Hyödyntämällä teknologiaa voit säästää aikaa, kehittää tuottavuutta ja parantaa asiakaskokemusta. Tutustu erilaisiin vaihtoehtoihin ja pysyttele ajantasalla parhaista työkaluista. Yrityksen työkaluja ei tule nähdä pelkästään kuluina vaan sijoituksena yrityksesi tulevaisuuteen.
Menestyvä yritys mukautuu markkinaan
Ainoa pysyvä asia tässä maailmassa on jatkuva muutos. Yrityskenttä ja markkinat ovat jatkuvassa muutoksessa. Tämä tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia niihin tarttuvalle yrittäjälle, mutta samaan aikaan se pudottaa laakereilleen lepäämään jääneitä yrityksiä pois kelkasta.
Ole siis avoin uusille ideoille, trendeille ja teknologioille. Nämä voivat auttaa sinua saamaan etumatkaa muihin yrityksiin nähden. Pidä myös silmällä kilpailijoitasi, sillä siten voit huomata uusia mahdollisuuksia ja haasteita.
Pidä kirjaa menoista ja tuloista
Hyvä taloudenhallinta on välttämätöntä jokaiselle menestyvälle yritykselle. Luo yrityksellesi budjetti ja pidä kirjaa sekä menoista että tuloista säännöllisesti. Varmista, että sinulla on säästöjä tai yritykseen tulee riittävästi kassavirtaa välttämättömien menojen kattamiseksi.
Yrityksen kulujen seurantaan on tarjolla paljon erilaisia sovelluksia. Saat jo pelkästään omasta verkkopankista selville paljon hyödyllistä tietoa.
Pysymällä edes suurinpiirtein ajan tasalla tuloista ja menoista vältyt myös ikäviltä veroyllätyksiltä. Perehdy edes pääpiirteittäin yrityksesi verotukseen.
Rakenna vahvaa brändiä
Yrityksen brändi on yhtä kuin sen identiteetti. Brändi kuvaa yrityksen arvoja, sen tavoitteita ja asemoi sen suhteessa muihin yrityksiin. Brändin rakentamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota potentiaalisiin asiakkaisiin. Brändin on tärkeää resonoida kohdeyleisön kanssa. Mieti millaista kieltä yrityksesi kohdeyleisö käyttää. Mitkä asiat ovat heille tärkeitä ja mikä motivoi heitä?
Brändimielikuvaan vaikuttaa erityisesti yrityksen logo, nettisivujen ilme (mm. värimaailma, fontit ja kuvat) sekä toiminta sosiaalisessa mediassa. On tärkeää, että yrityksen toiminta on yhteneväistä ja johdonmukaista eri kanavissa. Mieti miten viestintäsi ja toimintasi sopii yhteen tavoittelemasi brändin kanssa.
Menestyvä yritys ei lakkaa kehittymästä
Menestyvillä yrittäjillä on yhteisenä asiana samanlainen yrittäjän mentaliteetti. Yrittäjähenkinen ihminen opettelee jatkuvasti uutta ja kehittää itseään. Yrittäjän on tärkeää pysyä ajan tasalla oman alansa kehityksestä ja tapahtumista. Osallistu alan tapahtumiin, lue alan uutisia ja pidä yhteyttä muihin alan ihmisiin.
Yrityksen on helpointa pysyä ajan tasalla ja relevanttina kun asiaan kiinnitetään säännöllisesti huomiota. Suuren suunnanmuutoksen toteuttaminen kerralla tuottaa varmuudella ongelmia. Tämän vuoksi menestyvä yritys ennakoi tulevaisuuden varalta.
Menestyvä yritys on menestyvä markkinoija
Tärkein yksittäinen osa-alue menestyvän yrityksen kannalta on markkinointi. Jokaisen yrittäjän ensisijainen tehtävä on oman palvelunsa tai tuotteensa myynti. Markkinointi ratkaisee riittääkö yritykselläsi asiakkaita ja virtaako kassaan rahaa. Jos yritykselläsi on riittävästi kassavirtaa pystyt ratkaisemaan käytännössä kaikki muut ongelmat ja haasteet tällä rahalla.
Hyvä markkinointi perustuu suunnitelmallisuuteen. Menestyvä yritys omaa markkinointistrategian, jonka avulla voit tavoittaa kohderyhmäsi. Hyödynnä tässä erilaisia markkinointikanavia kuten sosiaalista mediaa, sähköpostimarkkinointia, sisältömarkkinointia ja hakukoneoptimointia.
Perehdy yrityksen markkinointiin paremmin tutustumalla tähän artikkeliin.