Lisää kävijöitä kotisivuille: blogin mainostaminen ilmaiseksi

Liikennettä kotisivuille

Useimmat blogin pitäjät ja yritykset haluavat saada lisää kävijöitä kotisivuilleen. Kävijöitä voi saada lisää laittamalla kättä taskuun tai vaihtoehtoisesti käyttämällä omaa aikaa. Maksetulla markkinoinnilla tuloksia saadaan nopeammin, mutta vastaavasti kävijävirta myös hiipuu yhtä nopeasti mainonnan loputtua. Ilmaisilla keinoilla tulokset näkyvät usein vasta ajan kanssa, mutta ne ovat myös pysyvämpiä. Tässä artikkelissa keskitymme ilmaisiin keinoihin miten mainostaa blogia tai kotisivuja.

Oman kotisivun tai blogin mainostamisen ideana on löytää paikka, jossa on omaan kohderyhmään kuuluvia ihmisiä, jotka olisivat mahdollisesti kiinnostuneita blogin sisällöstä. Tämän jälkeen blogi pitää saada heidän tietoon.

Aluksi kannattaa keskittyä korkeintaan muutamaan erilaiseen keinoon ja ottaa ne kunnolla haltuun. Oikein tehtynä keinot ovat erittäin toimivia, mutta ne vaativat pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Tuloksia ei näy välittömästi, mutta pidemmän päälle voit saada näillä keinoilla tasaisen kävijävirran sivuillesi.

Itselle sopivimmat kanavat kannattaa valita omien mieltymyksien sekä kotisivujen tai blogin aiheen perusteella. Mieti haluatko keskittyä pelkästää kirjoittamiseen, jakaa kuvia vai tykkäätkö tehdä esimerkiksi videoita. Keskity määrän sijasta laatuun. Kannattaa panostaa valittuihin alustoihin kunnolla, sen sijaan, että yrittää olla vähän läsnä kaikkialla.

Eri alustoilla kannattaa säilyttää hieman samanlainen teema, mutta mukauttaa sisältö alustalle sopivaksi. Omia tilejä/sivuja kannattaa mainostaa myös eri alustoilla ristiin.

Ilmainen some markkinointi

Facebook

Facebook on loistava paikka tavoittaa paljon erilaisia ihmisiä. Suuri osa ihmisistä on liittynyt palveluun ja käyttäjien ikähaarukka on hyvin laaja. Facebookiin voit luoda oman sivun kotisivujasi varten. Täällä voit esimerkiksi jakaa linkkejä blogipostauksiin ja lisätä tiivistelmän Facebook-sivuille.

Loistava keino löytää blogin aiheesta kiinnostuneita ihmisiä on Facebookin ryhmät. Ryhmiin ei kuitenkaan kannata liittyä suinpäin mainostamaan blogia. Tärkeintä on alkuun osallistua normaalisti keskusteluihin ja pyrkiä auttamaan ihmisiä. Kun aktiivisuutesi myötä arvostuksesi nousee voit sopivan paikan tullen laittaa linkkiä blogiisi. Onnistumisen avain on olla epäitsekäs. Pyri tuomaan lisäarvoa keskusteluun, jolloin jäät positiivisella tavalla mieleen. Etsi muutama sopiva ja aktiivinen ryhmä. Tämän jälkeen keskity näihin ryhmiin pitkäjänteisesti.

Instagram

Instagram on asemansa vakiinnuttanut Facebookia hieman tuoreempi kuvanjako-palvelu. Instagramin ikäjakauma on hieman Facebookia nuorempi ja palvelu on hyvin visuaalinen. Myös instagramissa voi jakaa tekstiä, mutta julkaisujen keskipisteenä ovat kuvat ja videot. Palvelu soveltuu erityisen hyvin aiheisiin, joihin liittyen voi jakaa käyttäjiä kiinnostavia kuvia. Ilman kiinnostavia kuvia Instagramissa julkaisut hukkuvat herkästi massaan.

Instagramin käyttö kannattaa aloittaa laittamalla oma profiili kuntoon (lisää myös blogisi linkki bioon) ja tekemällä aluksi vähintään 10-20 julkaisua. Näillä saat mukavasti täytettä omalle sivullesi. Lisää kuviin relevantteja hashtageja ja voit kirjoittaa niihin mielenkiintoisia tekstejä. Aloittavan ja pienen tilin ei kannata valita kaikkein suosituimpia hashtageja, koska tällöin oma julkaisu katoaa samantien massaan. Tuoreella ja pienellä tilillä ei ole juuri mitään mahdollisuuksia saada julkaisuaan esiin hashtagilla, jolla on kymmeniä tuhansia julkaisuja. Etsi siis relevantteja hashtageja, joihin ei tule jatkuvasti valtavaa määrää uusia julkaisuja.

Kun olet saanut omalle sivullesi hieman täytettä älä jää odottamaan, että ihmiset löytäisivät sinut. Mene itse muiden luokse. Etsi esimerkiksi hashtageja hyödyntäen muita tilejä, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita. Tämän jälkeen sinun kannattaa kuvien tykkäämisen lisäksi kommentoida heidän julkaisujaan. Älä kopioi samaa kommenttia julkaisusta toiseen, vaan kirjoita yksilöllisiä viestejä. Näin saat paremmin heidän huomionsa ja moni ihmisistä tulee myös katsomaan sinun profiiliasi ja saat näkyvyyttä.

Twitter

Twitter on suosittu mikroblogipalvelu, jossa käyttäjät voivat jakaa korkeintaan 280 merkkiä pitkiä viestejä eli twiittejä. Twitter on erinomainen kanava lyhyiden ja ytimekkäiden viestien jaksamiseen. Parhaimmillaan käyttäjien twiiteistä viriää erittäin aktiivisia keskusteluja.

Uuden käyttäjän on kuitenkin vaikeampaa saada sanaansa kuuluviin. Tästä johtuen uutena käyttäjä keskusteluun kannattaa osallistua kommentoimalla aluksi muiden julkaisuja. Kun osallistut aktiivisiin viestiketjuihin voit myös itse tulla nähdyksi. Jälleen on tärkeää pyrkiä tuomaan lisäarvoa keskusteluun, jolloin jäät paremmin ihmisten mieliin.

Youtube

Youtube on Googlen omistava videopalvelu, jonne käyttäjät voivat lisätä omia videoitaan. Youtube on netin suosituin suoratoistovideopalvelu. Lyhyiden korkeintaan minuutin mittaisten videoiden jakamiseen paras kanava on todennäköisesti Instagram. Tätä pidemmille videoille Youtube sopii paremmin. Youtubessa kannattaa keskittyä Instagramia enemmän videoiden laatuun, sillä pidempien videoiden kohdalla ihmisillä on laadun suhteen korkeammat odotukset. Youtubessa videot kuvataan tyypillisesti vaakasuunnassa, kun taas Instagramissa videot kuvataan tavallisesti pystysuunnassa.

Videoiden tekeminen on loistava valinta, varsinkin jos kuvaaminen on luontevaa. Video on todennäköisesti paras vaihtoehto esimerkiksi how to -ohjeiden tekemiseen. Voit hyvin näyttää miten tehdä upea meikki tai kuinka korjataan naarmu auton ovesta.

Youtube on Googlen jälkeen netin suosituin hakukone. Oikeilla hakusanoilla saat paljon näkijöitä videoillesi ja samalla sinulla on mahdollisuus mainita myös muista alustoista tai nettisivuista. Ajattomia videoita tekemällä saat näkyvyyttä pitkälle tulevaisuuteen.

Muut somet

Sosiaalisen median palvelut eivät rajoitu pelkästään yllämainittuihin. Yllä on listattuna ainoastaan muutama tunnetuin palvelu. Muita tutustumisen arvoisia vaihtoehtoja on muun muassa:

Jaa sisältöä ristiin

Sosiaalisen median palveluissa kannattaa keskittyä kunnolla korkeintaan pariin itselle mieluisimpaan palveluun. Usein näkyvyyttä on kuitenkin mahdollista kasvattaa hyödyntämällä muita palveluita jakamalla sisältöä eri palveluissa ristiin. Idea ristiin jakamisessa on, että pienellä lisävaivalla samaa sisältöä voi hyödyntää myös muissa alustoissa.

Jos teet pidempiä Youtube videoita, voit mahdollisesti jakaa kohokohtia näistä videoista esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa. Blogipostauksen ydinviestin voi jakaa Twitterissa ja yrittää näin herättää keskustelua. Keskustelu luo näkyvyyttä ja vierailijoita blogiisi. Jos nauhoitat podcasteja harkitse keskustelun videokuvaamista ja julkaisemista Youtubessa (tai toisinpäin!).

Älä kuitenkaan anna laadun jäädä määrän jalkoihin. Mieti mihin aikasi ja jaksamisesi riittävät ja priorisoi. Varsinkin Amerikassa osalla julkisuuden henkilöitä julkaisuja tulee ulos joka kanavasta kellon ympäri. Heillä on kuitenkin käytettävissään kokonainen tiimi sisällön luomiseen. Sinun ei tarvitse olla koko ajan kaikkialla. Eri vaihtoehtoja on järkevää pohtia, mutta keskittymistä kannattaa kohdentaa.

Mainosta muiden käyttäjien kanssa ristiin

Kun rupeat saamaan näkyvyyttä sinun kannattaa harkita yhteistyötä muiden samaan aiheeseen liittyvien ihmisten kesken. Sopivan tilaisuuden tullen voit tuoda muita ihmisiä esille sinun omissa kanavissa ja he voivat myöhemmin tehdä vastapalveluksen sinulle. Näin molemmat hyötyvät.

Keskustelufoorumit

Jos kotisivujesi aiheena on lemmikit, kannattaa etsiä keskustelufoorumeita, jossa käydään aktiivisesti keskustelua aiheen ympärillä. Mahdollisia keskustelufoorumeita saattaa olla enemmänkin, mutta voi olla järkevintä keskittyä ainoastaan yhteen tai kahteen.

Osallistu keskusteluun ja pyri tuomaan lisäarvoa käsiteltävään aiheeseen. Näin jäät positiivisesti mieleen ja arvostuksesi yhteisön jäsenenä alkaa kasvamaan.

Omia sivuja ei välttämättä kannata tuoda heti alussa kovin aktiivisesti esille, koska tämä koetaan herkästi häiritsevänä mainostamisena. Kun olet ollut jonkin aikaa aktiivinen foorumilla voit alkaa hiljalleen tuomaan blogiasi esiin. Jos foorumilla keskustellaan aiheesta, jota olet käsitellyt blogissasi voit linkittää sen keskusteluun.

Voit myös pyytää kommentteja ja palautetta blogiisi liittyen tai kysyä olisiko foorumilaisilla toiveita käsiteltävien aiheiden suhteen. Osalla foorumeista on mahdollista lisätä automaattisesti jokaisen viestin loppuun signature/allekirjoitus. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää.

Blogin mainostaminen vieraskirjoituksilla

Harkitse vieraskirjoituksen tekemistä, jos nautit kirjoittamisesta ja sinulla on aiheeseen liittyen paljon ammattitaitoa tai hauskoja tarinoita jaettavana.

Vieraskirjoituksen ideana on jakaa artikkeli jonkin toisen blogissa. Vieraskirjoituksella tavoitat toisen blogin lukijakunnan ja pääset heidän tietoon. Vastavuoroisesti voit antaa toisen bloggarin tehdä vieraskirjoituksen sinun blogiisi.

Vieraskirjoituksessa tärkeää on, että molempien blogien lukijakunnalla on samoja kiinnostuksen kohteita. Toisia saman aiheen bloggareita ei kannata nähdä kilpailijoina, sillä voitte hyvin tehdä molempia hyödyttävää yhteistyötä.

Ole aktiivinen ja pitkäjänteinen

Kaikki yllä mainituista kanavista toimivat näkyvyyden saamiseen, mutta mikään näistä ei ole oikotie onneen. Valitse sinulle aidosti sopivia kanavia, joihin jaksat keskittyä myös hieman pidemmällä aikavälillä. Seuraajakunnan kasvattamisessa on kyse ennemminkin maratonista, kuin pikajuoksusta.

Pyri vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Vastaa varsinkin ihmisille, jotka näkevät vaivaa kommentoidakseen sisältöäsi. Älä unohda nykyisiä seuraajiasi kun rupeat saamaan lisää yleisöä ja näkyvyyttä. Ihmiset, jotka näkevät vaivaa ollakseen oma-alotteisesti vuorovaikutuksessa kanssasi ovat kaikkein arvokkaimpia seuraajiasi.

Kyse ei ole ottamisesta, vaan antamisesta

Lopuksi antamisen tärkeyttä ei voi korostaa liiaksi. Liian moni ihminen ja yritys yrittää vain hyötyä somen käyttäjistä antamatta mitään takaisin. Kun autat ihmisiä riittävän pitkään ilman taka-ajatuksia tämä sataa myöhemmin sinun laariisi. Pyri tuomaan jotain lisäarvoa tai iloa ihmisille. Pelkkä mainostaminen ja tyrkyttäminen eivät ikinä toimi seuraajakunnan kasvattamiseen. Sosiaalisessa mediassa ihmisillä on itsellään mahdollisuus valita kenelle he huomionsa antavat. Enemmistön julkaisuista tulisi aina olla ihmisiä hyödyttäviä eli antavia.

Haluatko parantaa kotisivusi hakukonenäkyvyyttä? Tutustu artikkeliimme Hakukoneoptimoinnin perusteet.