
CDN tulee sanoista Content Delivery Network (suom. sisällönjakoverkko tai sisällönjakeluverkko). Kyse on maantieteellisesti hajautetuista palvelimista, joiden avulla eri puolilla maapalloa oleville käyttäjille voidaan varmistaa nettisivujen nopea ja kunnollinen toiminta.
CDN auttaa parantamaan nettisivujen suorituskykyä eli nopeutta ja toimintavarmuutta hajauttamalla sivuista kopioita eri puolilla maailmaa sijaitseville palvelimille. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse ottaa yhteyttä alkuperäiseen mahdollisesti toisella puolella maapalloa sijaitsevaan palvelimeen. Sisällönjakoverkon avulla samaan sisältöön päästään käsiksi käyttäjää lähempänä sijaitsevan palvelimen kautta. Tämä nopeuttaa sivuston toimintaa huomattavasti.
CDN hyödyt
Sisällönjakeluverkko tarjoaa monia hyötyjä, joista tärkeimmät on listattuna alla.
Nopeammat nettisivut
Nettisivujen nopeus paranee kun sisältö on saatavilla käyttäjää lähellä sijaitsevalta palvelimelta. Käyttäjä voi olla esimerkiksi Suomessa, Yhdysvalloissa tai vaikka Thaimaassa lomalla ja nopein palvelin valikoituu automaattisesti käyttäjän sijainnin ja palvelinten sen hetkisen kuormituksen mukaan.
CDN vähentää palvelinten kuormitusta
Sisällönjakeluverkko jakaa käyttäjien yhteyden usean eri palvelimen kesken, jolloin riski yksittäisen palvelimen ruuhkautumiseen ja hidastumiseen laskee.
Parempi turvallisuus
Moni CDN tarjoaa ylimääräistä turvaa, kuten esimerkiksi suojaa DDoS-hyökkäyksiä vastaan (Distributed Denial-of-Service, suom. palvelunestohyökkäys).
CDN parantaa kävijöiden tyytyväisyyttä
Sisällönjakeluverkko lyhentää latausaikoja, joka puolestaan lisää asiakastyytyväisyyttä, vähentää ennenaikaista sivustolta poistumista ja parantaa konversioprosentteja.
Skaalautuvuus
Sisällönjakeluverkko parantaa nettisivujen skaalautuvuutta. Hajautettu CDN verkko kestää hyvin isoja kävijäpiikkejä ja pystyy palvelemaan paremmin kansainvälistä liikennettä.
Orgaanisen hakukoneliikenteen lisääntyminen
Nopeat nettisivut sijoittuvat hakutuloksissa korkeammalle ja tämä auttaa saamaan enemmän kävijöitä hakukoneiden kuten Googlen kautta.
Tarvitseeko WordPress kotisivut CDN ominaisuuden?
Hajautettu sisällönjakoverkko eli CDN tarjoaa siis selviä hyötyjä, mutta silti se ei ole kaikille nettisivuille välttämätön. WordPress kotisivuja haluava voi valita nettisivuilleen joko suomalaisen tai ulkomaisen hosting palvelun. Suomalaisten webhotellin palvelimet sijaitsevat yleensä Suomessa tai ainakin lähellä Suomea, joten nettisivut toimivat yleensä nopeasti Suomesta käsin käytettäessä.
Tässäkin tilanteessa CDN tarjoaa hyötyjä esimerkiksi suurten kävijäpiikkien aikana. Lisäksi sisällönjakoverkko lisää luotettavuutta, mikäli palvelimien kanssa on ongelmia. Suomalaisten webhotellien asiakkaiden kannattaa myös huomioida asia, mikäli sivustolla on kansainvälistä liikennettä tai halutaan nettisivujen toimivan sulavasti kun Thaimaassa lomalla oleva suomalainen haluaa vierailla niillä.
Käytettäessä ulkomaalaista hosting palvelua CDN on käytännössä välttämättömyys. Monen ulkomaalaisen webhotellin omat palvelimet sijaitsevat usein Yhdysvalloissa, joten nettisivujen toimiminen nopeasti Euroopasta käsin kannattaa varmistaa käyttämällä CDN palvelua. CDN tarve ei kuitenkaan ole suuri ongelma, sillä se sisältyy moneen kunnolliseen hosting palveluun ns. vakiovarusteena. Tämä varmistaa nettisivujen toimimisen kunnolla Euroopan lisäksi myös muualta maailmasta.
CDN käyttöön omille kotisivuille
Osa webhotelleista sisältää CDN ominaisuuden automaattisesti, jolloin käyttäjän ei tarvitse huolehtia asiasta mitenkään. CDN on kuitenkin mahdollista ottaa käyttöön myös jälkikäteen, mutta tämä vaatii hieman teknistä osaamista.
CDN käyttöönotto jälkikäteen onnistuu käyttämällä erillistä CDN-palveluntarjoajaa.
- Cloudfare: Cloudflare tarjoaa jopa ilmaisen vaihtoehdon CDN-ominaisuuden lisäämiseksi omalle nettisivulle. Ilmainen paketti soveltuu useimmille pienille ja keskisuurille sivustoille. Cloudflare ei kuitenkaan luonnollisesti anna käytännössä minkäänlaisia takeita palvelun toimivuudesta ilmaiskäyttäjille.
- BunnyCDN: BunnyCDN on nopea ja edullinen vaihtoehto
- KeyCDN: KeyCDN on helppokäyttöinen ja hyvin skaalautuva
- Amazon CloudFront: AWS-pohjainen CDN
Esimerkiksi Cloudflaren CDN-ominaisuus otetaan käyttöön pääpiirteittäin seuraavanlaisesti:
- Luo tili Cloudflaren verkkosivustolla.
- Lisää WordPress-sivustosi verkkotunnus Cloudflareen.
- Vaihda verkkotunnuksesi nimipalvelimet Cloudflaren antamiin. Tämä tehdään verkkotunnuksen rekisteröijän sivustolla.
- Asenna Cloudflare WordPress -lisäosa WordPress-hallintapaneelista.
- Määritä Cloudflare-lisäosa WordPress-hallintapaneelissa syöttämällä Cloudflare-tilisi tiedot.
- Optimoi asetukset tarpeidesi mukaan Cloudflare-lisäosan asetussivulla.
Tämän jälkeen Cloudflaren CDN-ominaisuus on käytössä WordPress-sivustollasi. Muutokset tulevat voimaan yleensä muutamassa tunnissa, mutta joskus tässä voi kestää jopa vuorokausi.
Valitse kunnollinen webhotelli
CDN ominaisuus on välttämätön, jos haluat nettisivusi toimivan kunnolla ja luotettavasti kaikkialta maailmasta käsin. Se myös parantaa sivuston turvallisuutta ja lisää kävijöiden tyytyväisyyttä.
Helpoin ja halvin keino saada CDN käyttöön omille kotisivuille on valita WordPress hosting palvelu, joka sisältää CDN ominaisuuden valmiiksi. Näin sinun ei tarvitse murehtia asiasta tai miettiä CDN-ominaisuuden käyttöönottoa jälkikäteen. CDN-ominaisuudesta ei myöskään tarvitse maksaa itseään kipeäksi, sillä se sisältyy jopa osaan markkinoiden edullisimpia WordPress hosting paketteja. Vertailimme parhaita WordPress webhotelleja tässä artikkelissa.
Vertailun ykkönen Bluehost sisältää CDN-ominaisuuden automaattisesti jo halvimmassa hosting paketissa.