Kotisivut yritykselle: edulliset kotisivut kotisivukoneella?
Moni tuskailee mielessään kysymyksen kanssa: ”mistä kotisivut yritykselle?”. Vaihtoehtoina on hyödyntää erilaisia kotisivukoneita ja tehdä edulliset kotisivut itse tai turvautua vielä suurempaan määrään freelancereita ja mainostoimistoja, joiden tarjontaan kuuluu nettisivut yritykselle. Aiheeseen liittyy paljon epätietoisuutta ja tämä artikkeli kertoo kannattaako nettisivujen teko itse.
Kotisivukoneet ovat nykyään suosittu vaihtoehto toteuttaa ammattimaiset kotisivut yritykselle. Kehitys on ollut viimeisten 5 vuoden aikana hurjaa eikä kunnollisten kotisivujen tekeminen vaadi enää ammattilaisen palkkaamista. Erilaisissa kotisivukoneissa on kuitenkin suuria eroja, joita on kylmiltään vaikea ymmärtää. Hyvän lopputuloksen saamiseksi on tärkeää valita omiin tarpeisiin sopiva kotisivukone.
Kotisivukoneiden suosion kasvun myötä markkinoille on tullut monenlaisia toimijoita suurien lupausten kera. Osalla toimijoista on selvästi tarkoituksena ottaa valveutumattomalta asiakkaalta helpot rahat pois tarjoamatta vastineeksi juuri mitään. Onneksi markkinoilta löytyy myös hyviä vaihtoehtoja, jotka ovat luotettavia ja joiden tärkein prioriteetti on tyytyväinen asiakas.
Kotisivukoneiden etuna on käytön helppous. Samassa paketissa saa sekä hostingin että kotisivueditorin. Tämän lisäksi osalla kotisivukoneista tyylikkäiden nettisivujen teko onnistuu jopa ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta. Kotisivukoneet asettavat tiettyjä rajoitteita verrattuna WordPressiin, mutta kotisivukoneiden mahdollisuudet painavat yleisesti vaakakupissa selvästi pieniä rajoitteita enemmän.
Yksinkertaiset kotisivut yritykselle kannattaa tehdä itse
Erilaiset kotisivukoneet on korvanneet halpojen kotisivujen tekijät. Webnode on tuonut kotisivujen tekemisen helppouden maallikkojen ulottuville. Enää yritysten ei tarvitse sijoittaa tuhansia euroja kotisivuihin ja hoitaa sivujen operointia asiantuntijoiden kautta. Tänä päivänä kotisivujen hankinta onnistuu hyvin edulliseen hintaan eikä siihen vaadita erityisiä teknisiä taitoja. Parhailla kotisivukoneilla sivujen näkyminen automaattisesti oikein sekä tietokoneella että älypuhelimella on itsestäänselvyys.
Nykyään kotisivujen tekeminen on kannattavaa jo hyvin pientä toimintaa pyörittävälle yritykselle. Kunnolliset kotisivut yritykselle saa jo noin 10 euron kuukausihintaan, muutaman tunnin työpanoksella. Yrityksen ei todennäköisesti tarvitse saada hankittua montaa asiakasta kotisivujen avulla, jotta sivut maksavat itsensä takaisin korkojen kera.
Edulliset kotisivut yritykselle alle 3000€ budjetilla
Kotisivukoneiden kehittymisen myötä nyrkkisääntönä voisi pitää, että alle 3000 euron budjetilla edulliset kotisivut yritykselle kannattaa tehdä lähtökohtaisesti aina itse. Kotisivujen tekeminen ja myyminen on isoa bisnestä ja siinä liikkuu suuret rahat. Tämän myötä Webnoden kaltaiset yritykset ovat astuneet monille varpaille.
Hyödyt tehdessäsi nettisivut yritykselle itse
Kotisivujen itse tekemisessä selkein hyöty on rahansäästö, joka voi helposti olla tuhansia euroja. Hieman yllättävämpi etu on usein saatava ajansäästö. Kotisivujen ostaminen valmiina vaatii yllättävän paljon aikaa ja yhteydenpitoa kotisivujen tekijän kanssa. Tähän käytettyjen tuntien aikana ehtii todennäköisesti parhailla kotisivukoneilla tekemään nettisivut myös itse. On myös hyvä huomata ettei sisällöntuotanto (tekstit ja kuvat) normaalisti kuulu kotisivujen tekijöiden vastuulle vaan tämä jää nimenomaan nettisivujen tilaajan huoleksi. Sisältöjen kirjoittaminen on keskiverto kotisivujen kohdalla eniten aikaa vievä ja haasteellisin osuus.
Kotisivujen vaatima ajan tarve korostuu sivujen valmistumisen jälkeen. Valmiina ostetut kotisivut toteutetaan useimmiten WordPressilla. Tässä ei ole itsessään mitään vikaa, mutta WordPressin käyttäminen on huomattavasti monimutkaisempaa kuin esimerkiksi Webnoden. Webnodella kotisivujen muokkaaminen onnistuu myös satunnaiselta käyttäjältä minuuteissa.
Kokemattomalle käyttäjälle WordPress sivujen käyttäminen ja muokkaaminen on siis selvästi enemmän aikaa vievää ja aiheuttaa mahdollisesti harmaita hiuksia. Käytetystä webhotellista riippuen WordPress sivujen ylläpitäminen vaatii myös enemmän valveutuneisuutta. Käyttäjän tulee esimerkiksi varmistua WordPressin sekä sen lisäosien päivityksistä.
Kotisivut yritykselle avaimet käteen -palveluna kuulostaa helpolta, mutta jälkikäteen usein huomaa tehneensä karhun palveluksen itselleen kun sivuja ei osaakaan käyttää kunnolla. Kotisivut ovat yritykselle tärkeä osa markkinointia ja asia, josta yrittäjällä olisi hyvä olla jonkinlaista ymmärrystä. Kotisivujen tekemisen taidon opetteleminen esimerkiksi Webnodella on nopeaa ja tarjoaa yritykselle paljon mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Markkinoilla on myös toimijoita jotka tekevät kotisivut yritykselle hyödyntäen kotisivukoneita. Esimerkiksi Squarespace sivuja voi ostaa valmiina noin 1000-2000 euron hintaan. Tämä on kuitenkin kova hinta parin tunnin työstä, josta 50-75% kuluu yhteydenpitoon nettisivujen tilaajan kanssa. Tällaiset sivut pystyy jokainen perus tietokonetaidot omaava henkilö tekemään myös itse. Työ koostuu lähinnä palveluun rekisteröitymisestä, sopivan sivuteeman etsimisestä ja sisältöjen syöttämisestä palveluun. Lisäksi ostettaessa nettisivut valmiina säästetty aika menetetään myöhemmin kun kotisivujen käytön opettelu vaatii kuitenkin oman vaivansa.
Halpojen 500-1000€ WordPress kotisivujen ostaminen on kaikkein huonoin sijoitus. Tällöin ostaja maksaa yksinkertaisista sivuista kalliin hinnan, eikä todennäköisesti osaa muokata sivuja kunnolla jälkikäteen. Tällä rahalla kotisivujen myyjä rekisteröityy puolestasi johonkin webhotelliin, joka asentaa WordPressin automaattisesti. Tämän jälkeen valitaan teema, luodaan nettisivuille muutama uusi sivu ja kopioidaan sivuille SINUN kirjoittamasi tekstit. Mikäli näiden asioiden tekeminen kuulostaa liian vaikealta ei WordPress kotisivut todennäköisesti ole muutenkaan paras vaihtoehto sinulle. Pärjäät varmasti paremmin sopivan kotisivukoneen kanssa.
Ostamalla WordPress kotisivut yritykselle valmiina tarvitset todennäköisesti asiantuntijan apua myös jatkossa. Myös WordPressin opettelu on melko helppoa, mikäli käyttäjältä löytyy mielenkiintoa aihetta kohtaan. WordPressin kohdalla sivuston käytön opettelu on kokemusten perusteella helpompaa jos sivut perustaa alusta alkaen itse. Ostettaessa sivusto valmiina on WordPressin toiminnan ymmärtäminen selvästi vaikeampaa.
Kotisivujen ostamisen taustalla on usein tietämättömyys ja epävarmuus omista kyvyistä. Näiden epävarmuuksien ruokkiminen on valitettavasti alan yrityksille kannattavaa. Oman osaamisen epäily on nykyään turhaa, sillä helppokäyttöisimmät kotisivukoneet eivät ole juuri sähköpostia tai esimerkiksi Microsoftin Powerpointia vaikeampia käyttää.
Maallikko ei voi onnistua hakukoneoptimoinnissa – vai voiko sittenkin?
Kotisivuja myyvät yritykset nostavat yleensä esille hakukoneoptimoinnin. Se kun ei onnistu maallikolta. ”Älä siis edes yritä”. Hakukonenäkyvyys on tärkeä aihe ja se vaikuttaa suoraan kuinka moni ihminen löytää kotisivuillesi aiheeseen liittyvillä hakusanoilla Googlen kautta. Jos hakukoneystävällisyys ei ole kunnossa eivät kävijät välttämättä löydä kotisivuillesi. Hakukoneoptimoinnista liikkuu kuitenkin paljon harhaanjohtavaa tietoa. Myös maallikko voi tehdä hakukoneystävälliset kotisivut yritykselle.
WordPressissa hakukoneystävällisyys on paljon käyttäjän taidoista ja viitseliäisyydestä kiinni. Kotisivukoneissa hakukoneystävällisyys riippuu lähinnä siitä miten kotisivukone on toteutettu. Asia on joko luonnostaan kunnossa tai sitten se ei sitä ole. Osa kotisivukoneista on jättänyt aiheen hyvin vähälle huomiolle, koska suuri osa kohderyhmästä ei todennäköisesti ymmärrä aiheesta paljoakaan.
Esimerkiksi Webnoden kotisivukoneessa hakukoneystävällisyys on otettu tosissaan, vaikka keskivertokäyttäjä ei välttämättä asiaa ymmärrä arvostaa. Sivuston rakenteesta tulee maallikonkin tekemänä luonnostaan hakukoneystävällinen. Tämä tarjoaa parhaat lähtökohdat hyvälle hakukonenäkyvyydelle. Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa suuresti sivuston sisältö ja esimerkiksi siellä olevat artikkelit, mutta kunnossa oleva perusta on edellytys hyvälle hakukonenäkyvyydelle.
Mikäli sinulla on kotisivujen suhteen ”ylimääräistä” rahaa saat siitä parhaan hyödyn irti palkkaamalla jonkun kirjoittamaan puolestasi ajattomia artikkeleita. Näin saat mielenkiintoista sisältöä kotisivuille sekä parannat kotisivujen hakukonenäkyvyyttä. Esimerkiksi 2000 euron budjetilla kannattaa hoitaa nettisivujen teko itse ja ostaa 5-20 sivujen aiheeseen liittyvää artikkelia. Voit myös miettiä ammattivalokuvaajan palkkaamista, jotta saat sopivaa kuvamateriaalia sivuille. Tämän lisäksi budjettia voi käyttää nettisivujen markkinointiin esimerkiksi Facebook mainonnan tai Google Adsin avulla.
Ostaessasi hakukoneoptimointia ostat useimmiten pelkkää ilmaa
Hakukoneoptimoinnissa tulokset tulevat usein viikkojen tai kuukausien viiveellä, joten muutosten toimivuutta on vaikea arvioida luotettavasti. On myös usein mahdotonta sanoa mikä seikka on ollut eniten vaikuttamassa hakukonenäkyvyyden muutoksiin. Uusien kotisivujen tulokset tuppaavat nousemaan myös luonnostaan sivustojen ikääntyessä. Hakukoneoptimointia ostettaessa kuluttajansuoja on hyvin heikko. Tärkein tekijä hakukoneoptimoinnissa on hyvä sisältö ja sen määrä. Ostaessasi kotisivut joudut joka tapauksessa tekemään sisällöt kotisivuillesi itse. Kokemukset ovat osoittaneet, että varsinkin halvemmat kotisivujen tekijät, jotka mainostavat hakukoneoptimointia myyvät asiakkailleen pelkkää ilmaa.
Arviolta 90% hakukoneoptimointia tarjoavista yrityksistä ei saa hankittua Googlen kautta merkittävää määrää kävijöitä edes omille kotisivuilleen.
Paras ajankohta julkaista kotisivut yritykselle on NYT. Varsinkin uusien kotisivujen nousemisessa Googlen hakutuloksissa menee tyypillisesti vähintään 2-6kk. Tämän takia yrityksen kotisivut kannattaa julkaista mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eikä turhaan viime tingassa. Kotisivut kannattaa laittaa heti nettiin maksullisella domain eli www-osoitteella, jolla niitä aiotaan muutenkin käyttää. Domain osoitteet maksavat noin 10 euroa vuodessa ja kotisivukoneet tarjoavat niitä tyypillisesti ensimmäiseksi vuodeksi ilmaiseksi. Hakukonenäkyvyyden kannalta kotisivut kannattaa laittaa näkyville jo vaikka puoliksi valmiina, sen sijaan, että niiden julkaisua odoteltaisiin viime tippaan.
Kotisivujen tekemisessä vaikeinta on aloittaminen. Hyvä hetki tarttua härkää sarvista on NYT. Kun tarvitset edulliset kotisivut yritykselle meidän kokemuksemme perusteella paras ja helppokäyttöisin vaihtoehto useimmille käyttäjille on suomenkielinen Webnode.
Jos kotisivut tulevat yrityksen käyttöön sopivin vaihtoehto on “Standard-paketti”. Muussa tapauksessa jo “Limited-paketilla” pärjää hyvin.